StoryEditorOCM
ŠibenikILEKOVIĆI ODGOVARAJU GRADU:

Na gradilište tvrđave Svetog Ivana nas nitko nikad nije pozvao!

Piše šibenski.hr
23. listopada 2020. - 17:34

Poštovani,

vezano uz Reagiranja grada Šibenika koje je objavljeno 16. 10. 2020., na portalu sibenski.slobodnadalmacija.hr, dajemo slijedeći

ODGOVOR

1.
Sve preuzete ugovorne obaveze autori projekta su tijekom svih faza izrade glavnog projekta te njegovih izmjena i dopuna izvršavali na vrijeme i profesionalno, a naručitelj, Grad Šibenik, po zaprimanju dokumentacije nije imao nikakvih primjedbi.

2.
Temeljem naših projekata ishođene su sve potrebne suglasnosti i potvrde nadležnih institucija i poduzeća. 2015. ishođena je Građevna dozvola, a 2019. Izmjena i dopuna građevne dozvole.

3.
Cjelovita projektna dokumentacija koju su izradili autori prošla je vrednovanje i provjeru Središnje agencije za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija (SAFU), te su isključivo na temelju naše projektne dokumentacije Gradu Šibeniku dodijeljena sredstva u visini 41 mil. kuna.

4.
Cijene naših usluga tijekom višegodišnjih trajanja suradnje autora i Grada, bile su znatno niže od cijena koje su preporučene cjenikom usluga Hrvatske komore arhitekata. Cijenom smo se uvijek prilagođavali financijskim mogućnostima grada Šibenika.
Netočna je tvrdnja da je Vulin i Ileković naplatio kopiranje jedne mape 4.900 kn. Grad Šibenik ugovorio je kopiranje 6 kompleta projektne dokumentacije, a svaki komplet sadrži 9 mapa. Prema tome, radi se o 54 mape sa nacrtima velikih formata i opširnim tekstualnim dijelom. (Ugovor od 20.2.2018. u prilogu i dostupan uredništvu).
Cijena izrade kopije projektne dokumentacije u potpunosti odgovara količini iste. Kopiranje je izvršeno na temelju naše ponude koju je Grad prethodno prihvatio i naručio ugovorom pri čemu sve do sada nije bilo nikakvih primjedbi na cijenu.

5.
Na gradilište nas nitko nikada nije pozvao, dapače, uskraćene su nam bilo kakve informacije od samog početka gradnje i angažiranja tehničkog savjetnika Zorana Popovića.
Na naše upite, službenica za informiranje Grada Šibenika uskratila nam je pravo na pristup informacijama kao i uvid u izmijenjenu dokumentaciju (dopisi u prilogu i dostupni uredništvu).

6.
Prema Zakonu o gradnji ne postoji funkcija „tehničkog savjetnika” kao sudionika gradnje. Bez obzira na to, tehnički savjetnik Zoran Popović temeljem ugovora sa Gradom Šibenikom preuzima funkciju glavnog projektanta i projektantskog nadzora što je isključivo u nadležnosti autora.

7.
Nismo pristali pa povukli svoj pristanak za uslugu projektantskog nadzora.
Na našu ponudu koju smo poslali gradu Šibeniku za poslove obavljanja projektantskog nadzora, Grad Šibenik nam je na potpis poslao ugovor koji niti u jednom elementu ne odgovara našoj ponudi. Bio nam je ponuđen iznos od 72.000 kuna, ali uz uvjet da obuhvaća i neodređen opseg poslova koji nikako ne pripadaju usluzi projektantskog nadzora. Navedeno smo naručitelju detaljno obrazložili u cilju postizanja dogovora, no Grad Šibenik nije na naše molbe i prijedloge odgovorio.

8.
Ovaj projekt smo radili uz puno poštovanje prema iznimnoj lokaciji i Gradu Šibeniku te nam je stoga i stalo da se realizira što bolje. Nažalost, sudjelovanje u tom procesu nam je uskraćeno. Sudski spor smo pokrenuli s isključivim ciljem ostvarenja što kvalitetnije arhitektonske realizacije, a ne stoga da Gradu postavljamo bilo kakve prepreke u realizaciji istog.

9.
Ispričavamo se za jednu netočnu informaciju iz teksta u kojem je navedeno da je na sastanak u Zagreb 28.9.2020. došla pravnica iz Grada. Na sastanak je sa gradonačelnikom Burićem došao Robert Šupe iz Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Grada Šibenika i zagrebački odvjetnik Tin Matić koji je zastupao Grad Šibenik i Zorana Popovića.

10.
Na sastanu sa gradonačelnikom Burićem 18.9.2020. zatražili smo da nas se kao autore ponovo uključi u proces izrade izmjena projektne dokumentacije i u proces gradnje Tvrđave sv. Ivana, što je odbijeno od strane gradonačelnika Burića koji nam je ponudio otkup autorskih prava.

Dina Vulin Ileković
Boris Ileković

 

17. travanj 2024 16:10