StoryEditorOCM
ŠibenikSizifov posao

Može li se stati na kraj divljim odlagalištima otpada, koji na području Šibenika niču kao gljive poslije kiše? Čim očistiš jedno, pojavi se drugo

Piše Zdravko Pilić
2. ožujka 2020. - 11:24

 

 

Može li se stati na kraj divljim odlagalištima otpada, koji na području grada niču kao gljive poslije kiše?

Čim očistiš jedno, pojavi se drugo, često i na istome mjestu, pa se poput Sizifova posla doimaju napori savjesnih grupa i pojedinaca, kao što su oni okupljeni oko powerliftera Gorana Šimića, koji sa svojim klubom redovno organizira akcije čišćenja. Eto, što ima da su očistili prostor oko Morinjskog mosta, a sada stižu vijesti da je tamo situacija što se tiče smeća, opet - ista. Ili barem približno slična! Što poduzeti? - nije pametan nitko, pa ni Novica Ljubičić, direktor “Zelenog grada”, osim što je prilično siguran u jedno – treba konačno postrožiti kazne.

- Treba promijeniti odluke o komunalnom redu. I ustanoviti kazne, koje za one koji ga ne poštuju trebaju biti ogromne i rigorozne, a s druge strane oni koji ga poštuju, da ne moraju platiti ništa. Vrlo jednostavno. A ne da, kao dosad, najbolje prolaze oni koji bacaju smeće gdje se sjete, nikom ne plaćaju ništa, a mi svi skupa besplatno čistimo za njima - veli Ljubičić.

- Nemojte me hvatati za riječ, jer je to u nadležnosti komunalnih službi grada, ali mislim da se sadašnje kazne vrte od nekih 200 do 2000 kuna za nelegalno odlaganje otpada. Mislim da je to premalo. To ide na prekršajni sud, on odredi kaznu od 200 kuna, prekršitelj to plati i nikom ništa. To me podsjeća na vrijeme kad sam radio u policiji i kada je kazna za nenošenje kacige na motoru bila 30 kuna, nitko je nije nosio, nego je radije plaćao kaznu i bio je po tom pitanju nered. Sad kad je kazna tisuću kuna i kad su uvedeni kazneni bodovi, svi je nose i uveden je red. Nećete više nikog vidjeti bez kacige! Znači, ipak se može. E, tako treba uvesti rigorozne, drakonske kazne za ove koji zagađuju okoliš i prirodu - smatra Ljubičić, koji još jednom ponavlja da svi oni koji imaju stari špaker, štramac, krevet, frižider... ne moraju za njihov odvoz platiti – ništa!

- Svaki građanin ima pravo da mu mi besplatno preuzmemo na njegovu kućnom pragu tri metra kubna otpada godišnje. Preduvjet je jedino da on uredno plaća svoje račune za odvoz smeća! I lijepo nas zovne, broj je na našim stranicama, i mi dolazimo u roku od 15 dana, a najčešće čak i puno prije, to odvezemo, evidentiramo i sve u redu. Nema nitko potrebe to vozati i bacati okolo. I činjenica jest da ima sve više naših sugrađana koji koriste to pravo, što je za svaku pohvali i što nas veseli, jer to je garancija da taj otpad neće završiti negdje u prirodi ili na divljem otpadu - veli nam Ljubičić, koji istodobno otkriva zašto onda još uvijek ima ljudi koji ne zovu radnike “Zelenoga grada”?

Zato što još uvijek ima onih koji ne plaćaju smeće uopće, nikakav račun, koji dosad nisu nigdje bili evidentirani, a takvih je dosad bilo više od 900. A ima i drugih stvari...

- Ako je neka građevinska firma dobila posao na adaptaciji nekog stana i apartmana, i u nekom je troškovniku napisala da će tu određenu količini otpada deponirati – a nema gdje drugo nego na Bikarcu – onda bi investitor trebao inzistirati da vidi tu potvrdu od Bikarca. Jer, ako to deponiranje nije plaćeno, to znači da je netko zaradio na nečemu što nije izvršio, sebi je uzeo novac, a nama ostavio zagađenje! Čije će čišćenje opet platiti građani, jer će plaćati veću komunalnu naknadu! To je sve povezano! - navodi direktor “Zelenoga grada”, vraćajući se ponovno na primjer već jedanput očišćenog prostora oko Morinjskog mosta. Ali i ne samo tog dijela grada Šibenika.

- Evo konkretnih podataka. Znači, mi smo samo u siječnju prikupili više od 220 tona nelegalno odbačenog otpada! Najviše na području Grebaštice – 144.640 kilograma, a to vam je da steknete pravi dojam čak 27 tura velikim kamionom! Pa s Vidika skoro 28 tona u devet tura, jednako toliko iz Vrpolja, pa 13 i pol tona iz Vrsnog i sedam tona iz Dubrave. A onda smo u veljači ponovno počistili 11 tura iz Dubrave, više od 38 tona otpada, pa deset tura iz Danila, skoro 27 tona otpada i skoro 24 tone iz Jadrtovca – točno 23.720 kilograma! To vam je više od 300 tona otpada samo u dva mjeseca! - navodi nam direktor “Zelenoga grada”.

A ima ga još i bit će ga još. Nažalost...

19. travanj 2024 23:37