StoryEditorOCM

Mjesto gdje Krka ljubi more bilježi turistički uzlet: Dok drugi rone suze za gostima, oni su u debelom plusu

22. kolovoza 2018. - 12:51

Za razliku od drugih sredina u kojima je ova sezona podbacila i po broju gostiju i po noćenjima, Zaton bilježi odlične turističke rezultate. Prošlog mjeseca, primjerice, u tamošnjem turističkom uredu prijavljeno je 6600 noćenja, što je čak 37 posto više nego lanjskog srpnja.

Kada se zna da su i lanjski rezultati, usporedi li ih se s onima iz 2016. godine, veći također za 37 posto, onda se s pravom može zaključiti kako mjesto "gdje Krka ljubi more" bilježi svoj turistički uzlet.

To, kazuje Boris Dukić, šibenski gradski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Zaton, nije posljedica slučajnosti već smišljenog opredjeljenja cijelog mjesta za najstabilniju gospodarsku granu. Štošta se, veli, poduzelo kako bi se zatonski gosti osjećali što ugodnije.

– Ove smo godine organizirali večer pjevačkih zborova i večer klapske pjesme, a turisti nisu krili oduševljenje procesijom i zbivanjima u povodu blagdana sv. Roka, nebeskog zaštitnika Zatona i Zatonjana. Vratili smo se staroj tradiciji pucanja iz topa Zelenka i kićenja mjesta zastavicama. I za to smo "pobrali" komplimente. Naravno da su i naši ugostiteljski objekti dali svoj doprinos ljetnom šušuru organizacijom vlastitih zabava. I sportski su sadržaji pratili kulturne, pa smo tako imali odličan odaziv na turnire u balotama, pikadu, stolnom tenisu, nogometu... Uvijek nastojimo biti što bolji domaćini i podizati ljestvicu kvalitete. U gastronomskom smislu oslanjamo se na "Porat", prepoznatljiv zatonski brend u koji gosti ciljano dolaze čak iz drugih gradova. I konoba "Feral" nudi kvalitetnu domaću spizu, cijenjenu među turistima, a i kafići se trude ponudom i uslužnošću ostaviti traga u ukupnom turističkom proizvodu – zadovoljno će Dukić.

Doista, iako se kazaljka primakla podnevu, na štekatima zatonskih kafića jučer je vladala poprilična gužva, a to je, po riječima Romea Antića, uobičajena slika ovih ljetnih dana. Požalio se Antić kako je posljednji put prije koju godinu, kada je osvanuo u "Slobodnoj" u sličnoj reportaži, imao problema sa šefom na poslu. Pretpostavljamo da ovaj put takvih problema neće imati jer je na legalnom i legitimnom bolovanju.

Sretno i opušteno, primijetili smo, osjeća se i Željka Udovičić Pleština, zagrebačka dramaturginja zatonskih korijena. Uz široki osmijeh prozujala je pokraj nas na električnom romobilu. Zatonski umirovljenici zauzeli su strateške pozicije u dubokoj hladovini mjesnog đardina koji je pomno održavan. Općenito se o čistoći javnih površina, reče nam Dukić, vodi računa.

– Isti slučaj je i s biciklističkim stazama oko mjesta, a i sa zatonskim kupalištem i uvalom Dobri Dolac koja je odlukom Grada i Županije ustupljena koncesionaru za marinu. Držimo da se o tome treba ponovno razmisliti jer takva odluka nije baš u suglasju s javnim interesom, ili, da budem precizniji, interesom svih mještana Zatona – otvoren je predsjednik Mjesnog odbora.

Svakako, međutim, u njihovu je interesu da u zatonskim uvalama ostanu i opstanu ribogojilišta i uzgajališta školjki, poput "See Shella" Josipa Pupića-Bakrača, koji ima 25 zaposlenika. Većina je iz Zatona i Šibenika. Braća Mile i Marko Ćoran, također se bave istom djelatnošću pa se, kaže Dukić, ozbiljno razmišlja da Zaton pokrene proceduru brendiranja pidoče, odnosno dagnje kako je to napravio Ston sa svojom kamenicom.

– Mnogi stručnjaci već su potvrdili kako je naša pidoča iznimna jer se uzgaja u akvatoriju u kojem se miješa riječna voda Krke sa slanom morskom vodom, a takvi su prirodni uvjeti odlična podloga za razvoj marikulture. U uzgajalištima jednako dobro uspijeva i brancin i orada. Uskoro planiramo organizirati prvu zatonsku pidočijadu upravo s ciljem promicanja bogatstva našeg podmorja – najavio je zatonski "gradonačelnik".

Koliko su mještani okrenuti moru osvjedočili smo se i na odlasku iz Zatona. Na svom brodu zatekli smo Vlatka Cvitana. Upravo se spremao isploviti. I Ljubomir Mrša s istom je nakanom zatečen uz rivu. Ni jedan ribolov, reče nam, ne prođe bez pokojeg ciplja ili šake srdelica, makar za marendu. A cijenjene će se prukljanske sipe na jelovniku Zatonjana naći tek sredinom rujna, kad otpočne sezona sipolova. Do tada će ih u rižotu sasvim solidno mijenjati pidoče.


Sprema se projekt kanalizacije

Šibenski "Vodovod i odvodnja" u fazi je pripreme dokumentacije za projekt kanalizacijske mreže u Zatonu. Njegovom realizacijom, uvjeren je Dukić, mjesto će okrenuti novu razvojnu stranicu i uvrstiti se uz bok infrastrukturno sređenih sredina. Procjenjuje se da će investicija biti "teška" između 30 i 35 milijuna kuna, a sredstva se kane osigurati apliciranjem na neki od natječaja europskih fondova.

17. travanj 2024 01:55