StoryEditorOCM
ŠibenikPobuna 'Jadrijaša'

Mještani i vikendaši poručuju gradskim vlastima: 'Ulupali' ste veliki novac u Banj i Brodaricu, a zaboravili ste najstarije šibensko kupalište

Piše Ivo Mikuličin
12. srpnja 2019. - 10:44

Gradska uprava uložila je nemala sredstva u plaže Banj i Brodarica, a istodobno zapustila Jadriju kao najstarije šibensko kupalište. Godinama, da ne kažemo desetljećima, čekamo rješenje problema kupališnih kabina, kanalizacije i parkinga, a u međuvremenu su se nagomilali brojni, svakodnevni problemi. To je temeljni zaključak prosvjednog skupa koji su organizirali mještani i vikendaši gradske četvrti Jadrija.

 

 

Posebno glasna i jasna bila je aktivistica Branka Dubravčić, koja je iz svog notesa pročitala niz pomno pripremljenih primjedbi i prijedloga za rješavanje komunalnih teškoća na Jadriji.

Zatvoren i restoran

– Mi smo gradska četvrt, pa je logično da imamo prava kao i ostali dijelovi Šibenika. Ono što bi se trebalo riješiti hitno odnosi se na odvoz smeća i stepenice za ulaz u more. Premalo je da se smeće odvozi samo dvaput tjedno. Sporiji odvoz smeća samo potencira opasnost od štakora. Istodobno, stepenice su u tako lošem stanju da postoji nemala opasnost da se netko od kupača ozlijedi kod ulaska u more. Zašto smo uređivali plažu u Guštinoj uvali ako je tamo neslužbeno zabranjeno kupanje zato što je to dio plovnog puta!? Naplaćuju li se vezovi u jadrijskoj lučici!? Novi tuševi su na određen način sramota za Jadriju. Nemali je problem i zatvoreni restoran, kao simbol dobre, stare Jadrije. Za neke je otvorene probleme za ovo ljeto kasno, pa bismo već sada trebali raditi plan komunalnog uređenja Jadrije za iduću godinu – potencirala je, među inim, gospođa Dubravčić.

Na udaru se našao i novoizabrani Mjesni odbor Jadrije i njegov predsjednik Ivica Ninić, koji je, također, nazočio skupu.
– Mi nemamo posebna izvorna sredstva, nego ovisimo o tome hoće li gradska uprava i šibenska Turistička zajednica pokriti naše račune za poslove planirane ili odrađene na Jadriji – objasnio je Ninić.

To jasno obrazloženje izazvalo je malu buru negodovanja nazočnih. S pitanjima kao što su: "Zašto mi onda plaćamo komunalnu naknadu!?", "Gdje idu sredstva od boravišne takse!?", "Je li itko pobrojao koliko je kuća, mještana, kupača i turista u glavnoj sezoni na Jadriji!?".

Spremaju se kod gradonačelnika

– Valja obnoviti rad Društva prijatelja Jadrije. Ne kao "kontru" Mjesnom odboru, nego kao potporu njegovu radu – tako su unisono zborili svi prosvjednici.

 

 

Na taj način su zagovarali ne tako davno doba kad su jadrijaši dobrovoljnim prilozima asfaltirali putove, javnu rasvjetu, postavljali skale na plaži...

Konačan zaključak skupa je da se osnuje posebna delegacija mještana i vikendaša na čelu s predsjednikom Ninićem, koja bi probleme Jadrije na posebnom sastanku predočila gradonačelniku dr. Buriću.

24. travanj 2024 18:27