StoryEditorOCM
ŠibenikKorak od sedam milja

Mali korak za građevince, veliki za pješake: ulice Matije Gupca i Stipe Ninića dobivaju nogostupe

Piše ZDRAVKO PILIĆ
3. prosinca 2020. - 15:53

Nogostup glavu čuva, barem kada su u pitanju pješaci. Nije bilo jednostavno ni ugodno prolaziti sve ove godine šibenskim ulicama koje su, u cjelini, svom svojom dužinom i širinom pripadale automobilima i njihovim vlasnicima.

Jedna od takvih ulica je i ona koja nosi ime velikog Matije Gupca – i sama velika, jedna od najdužih u Šibeniku – i koja je vrlo prometan pješački koridor kojim građani svakodnevno idu do Poliklinike, šibenske bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, "Čempresa". S jedne bi se strane – one desne kad se gleda od "Dedinja" – parkirali automobili, dodatno je sužavajući, a kroz onaj preostali slobodan prostor, jurili su auti kao na pisti, dok su se pješaci osjećali kao u lunaparku. Odnosno, što bi rekao jedan naš sugrađanin – kao među "busavcima", onim autićima na struju. Sada bi se takva situacija konačno mogla i izmijeniti, u korist pješaka, barem ako je suditi po najavama koje dolaze iz šibenske gradske uprave.

Kod đardina u kamenu

– Vi ste, kao i ostali građani, vidjeli da smo, konkretno u Ulici Matije Gupca, već otprije zabranili parkiranje automobila, ocrtavši kolnički trak. Sada idemo i korak dalje, pa ćemo paralelno s projektom Aglomeracije – rekonstrukcije podzemnih instalacija, vodovodne i kanalizacijske mreže – koji je u tijeku ne samo u Ulici Matije Gupca nego i po cijelom Šibeniku, prići izgradnji nogostupa duž Gupčeve ulice, tj. u onom njezinu dijelu u kojem je to uopće prostorno moguće. Riječ je o potezu od križanja s Ulicom Karla Vipauca, odnosno od kafića "Kućarin" i ljekarne Plenča pa do križanja s ulicom Put Gimnazije, odnosno hostela "Scala", gdje ga dosad uopće nije bilo. Riječ je o nogostupu u dužini od 230 metara, koji će biti, kao i onaj u najvećem dijelu ulice Put Gimnazije, izrađen od betonske galanterije, a procijenjena vrijednost ove investicije je oko pola milijuna kuna, bez PDV-a – kazao nam je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika, u čijoj su ingerenciji ovi infrastrukturni zahvati koji se odvijaju u Šibeniku. Naravno, bilo bi idealno kad bi se nogostup mogao postaviti s obje strane ulice, ali to prostorno jednostavno nije moguće.

No pješacima će i nogostup s jedne strane, u odnosu na dosadašnje stanje biti korak od sedam milja, pogotovo kad se postavi i nova rasvjeta, koja je također planirana.

Isto tako, najavio nam je dogradonačelnik Mileta, u betonskoj će se galanteriji urediti nogostup dužine 180 metara duž Ulice Stipe Ninića, od Doma zdravlja do Osnovne škole Jurja Dalmatinca, gdje ga također do sada nije bilo, za što će se utrošiti oko 200 tisuća kuna, također bez PDV-a. Kamenom će se, pak, i to u dogovoru s Konzervatorskim odjelom, popločati i urediti nogostup dužine 136 metara duž Ulice Vladimira Nazora, uz Park Roberta Visianija – do sada je bio u ispucanom betonu – u što će se utrošiti oko 400 tisuća kuna, čemu također još treba dodati iznos PDV-a.

Spojili Meterize i Poljanu

– Ako ste primijetili, mi smo i dosad sve velike infrastrukturne zahvate koje smo radili u gradu Šibeniku u ovom i prošlom mandatu koristili da bi pripremili projekte koji su s njima komplementarni. Tako smo, paralelno s izvođenjem radova na čvoru Meterize, pripremili, a potom i izveli uređenje nogostupa s desne strane Ulice 113. šibenske brigade HV-a od čvora Meterize do Kronjina magazina, u dužini od 500 metara, kojeg prije toga uopće nije bilo, i tako pješački spojili Meterize i Poljanu.

A obnovili smo i rasvjetu na tom dijelu. Navedeno su tražili – ako se ne varam, neki i preko vaših novina – brojni naši sugrađani koji tom trasom svakodnevno pješače do centra grada, bilo zbog radnog mjesta, ili nekim drugim poslom – kazao nam je Mileta.

25. travanj 2024 15:15