StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKI MEMENTO

Isto mjesto, 18 godina razlike: na šibenskoj rivi 1998. su prosvjedovali ribari, 2016. šepurili se ratni brodovi

Piše Joško Čelar
2. ožujka 2024. - 12:51

Za duga razdoblja godine, osim turističke sezone, uz šibensku rivu privezanog broda ne može se vidjeti danima, osim ponekog trajekta otočne "pruge". Kao da nismo pomorski grad.

Nestali su oni pusti teretni brodovi u transportu za šibensku Luku s teretom na kutinsku Petrokemiju, koja više nije ni u hrvatskome vlasništvu.

No, to je tema druge vrste.

A mi smo u nekim dalekim minulim godinama zabilježili prizore dviju pravih flota uz rivu koje su na svoj način privlačile građane i zaljubljenike u more. "Ploviti se mora, živjeti ne mora", kaže stara latinska poslovica.

Impozantan je bio prizor ribarskih brodova, njih tridesetak koji su se okupili, ne da bi prodavali tek ulovljenu ribu u tolikom broju, već da bi prosvjedovali. U to vrijeme u Šibeniku nije bilo kupiti ribe "ni za lik".

Ministarstvo pomorstva, naime, na preporuku i traženje Ministarstva zaštite okoliša, izdalo je privremenu zabranu ulova ribe uporabom mreža plivarica, koje "ravnaju" morsko dno uništavajući sve živo.

Prošlo je vremena da pomalo sve ponovno dođe na svoje.

Drukčiji dojam izazvala je flota ratnih brodova HRM-a na dan 16.9.2016. koji su se uz rivu postrojili da bi sudjelovali u manifestacijama u povodu proslave blagdana sv. Mihovila zaštitnika grada, a kad se obilježava i dan HRM-a.

Na sam dan sv. Mihovila toj se floti pridružila i raketna topovnjača "Šibenik", prvi ratni brod, među onih tridesetak koje su u mornaričkoj bazi jugomornarice zarobili hrvatski branitelji.

02. svibanj 2024 01:24