StoryEditorOCM
Šibenik‘Zeleni grad‘

Građani: Šibenik nije ni čist, ni zelen; Evo kako se branio Novica Ljubičić direktor komunalnog poduzeća

Piše Davorka Blažević
5. ožujka 2020. - 13:34
Direktor komunalne tvrtke Zeleni grad, Novica Ljubičić suočen s brojnim kritikamaarhiv/Niksa Stipanicev/Cropix

-Prošlo je dvije godine otkako smo fuzijom Gradske čistoće i Zelenila osnovali novu tvrtku"Zelni grad", a nemamo ni čistoću ni zelenila u gradu- tvrdi Branko Kronja, vijećnik NL Stipe Petrine. Kronja je samo jedan od mnogobrojnih Šibenčana koji dnevno imaju primjedbe na rad gradskog poduzeća Zeleni grad, još otkako je posječena pitospora ispod Katedrale, pa do nedavnog uklanjanja jasena kod Muzeja grada.

-Sve je manje zelenila i cvijeća, sve manje zelenih otoka u gradu, a sve više smeća, tako da od obećanja kako će biti više cvijeća manje smeća, mi imamo obrnutu varijanu, sve manje cvijeća, a sve više smeća u gradu- ocijenio je nezadovoljni Kronja.

Upozorio je i na sramotni deponij ispod nadvožnjaka kod Gimnazije, dakle, u centru grada, i zaključio da je upravo taj nered ono što smo sinergijom dvije gradske tvrtke dobili, samo zato što nema nikakve strategije, nego se improvizira i građani više nemaju povjerenja u Zeleni grad. Revoltirani vijećnik je kao dokaz svojim tvrdnjama predao gradonačelniku i seriju fotografija koje govore o stanju u gradu.

-Ove fotografije su- kazao je direktor Zelnog grada Novica Ljubičić nakon njihovog preuzimanja- od 15. siječnja, a od tada smo 330 tona otpada odnijeli, što samo govori da nije problem u Zelenom gradu nego u neodgovornim građanima. Što mi više čistimo, oni više otpada bacaju- branio se Ljubičić, napominjući posebno kako su kazne za bacanje smeća izvan kontejnera i deponija, odnosno reciklažnih dvorišta, simbolične.

A što se tiče zelenih površina, protivno opaskama vijećnika i brojnih Šibenčana, Ljubičić tvrdi da ih u gradu nije bilo nikad više nego danas(?!) Ususret turističkoj sezoni najavio je kako će Zeleni tvrtka podijeliti građanima u starom gradu tisuću sadnica đirana kako bi uljepšali svoje balkone i prozore, a postavit će i nova stabla, novo bilje i novo navodnjavanje na plaži Rezalište.

Drvored na rivi neće se dirati bez dogovora i konzultiranja s građanima, obećao je, i priznao kako su pogriješili kad su zelenilo kod Muzeja ukolnili,a da to s građanima nisu iskomunicirali.

- Nismo idealni, ali smo učinili pozitivan pomak u gradu-zaključit će čelnik Zelenog grada.

19. travanj 2024 13:26