StoryEditorOCM
ŠibenikŽELJKO BURIĆ

‘Batižele su projekt naše generacije, a ja se nadam da ću doživjeti bagere na prostoru bivšeg TEF-a‘

Piše Davorka Blažević
23. listopada 2020. - 14:59
Sibenik, 230920. Zeljko Buric, gradonacelnik grada Sibenika pozira pokraj projekata napravljenih u njegovom mandatu. Na fotografij: Zeljko Buric, na trgu PoljanaNiksa Stipanicev/Cropix

Šibensko Gradsko vijeće na tematskoj je sjednici jednoglasno podržalo prijedlog razvojne strategije "Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku", javnosti poznatija kao projekt Batižele, koja bi se u budućnosti, moguće i narednih 20 godina, razvijala na prostoru bivšeg TEF-a. Povijesna je to odluka, osobito doživi li i svoju punu implementaciju. Gradsko vijeće je prihvatilo temeljni, okvirni dokument koji daje smjernice projekta, a bit će još puno razradnih dokumenata koje će vijećnici donositi, i još puno rasprava, kazao je dogradonačelnik Danijel Mileta.
-Ovo je nova faza u razvoju projekta Batižele. To je proces na kojem smo radili sedam godina, od 2013. danonoćno, održali na desetke sastanaka, rasprava. A da bi otvorili perspektivu razvoja Šibenika trebalo je riješiti čudo imovinskih i pravnih zavrzlama i rproblema koji su se 20 godina gomilali, i koji su ostali nakon zatvaranja TEF-a. I to smo sve uspješno riješili. Zahvalio bi svim vijećnicima prošlog saziva GV-a od 2013. – 2017., ali i svima vama u ovom sazivu na konstruktivnim raspravama. Da bi otvorili šibenske razvojne perspektive utrošili smo na stotine sati rada i naposljetku ušli među četiri velika grada, Zagreb, Split, Pula i Šibenik, u okviru programa Zelena Europa, na što sam iznimno ponosan- rekao je, u obraćanju vijećnicima, iznimno zadovoljan šibenski gradonaćelnik Željko Burić. Sada slijedi lakši dio posla, dodao je, uključili smo sve bitne subjekte ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i zahvalni smo na potpori Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i konzultatima ARUP-a.
-Ovo je zajednički projekt naše generacije, u kojem nema ni stranačkih ni osobnih zasluga, ovo je projekt u kojem ne smijemo pogriješiti. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a ja se nadam da ću dočekati prve bagere na Batiželama i tada će za mene kao gradonačelnika projekt biti završen- izjavio je Burić.
Prije gradonačelnika za Gradsko vijeće su partneri u projektu EBRD i konzultantska kuća ARUP, održali prezentaciju projekta kojim je na prostoru bivšeg TEF-a predviđena izgradnja stambenih objekata, hotela, maloprodajnih i sportsko-rekreacijskih sadržaja, kako u kazali, novi centar Šibenika.
Izrađivači projektne dokumentacije, kako je kazao predstavnik EBRD-a, imali su za cilj osmisliti integriranje Batižela s gradom, a poseban izazov su im upravo veliki potencijali koje kriju napuštena industrijska zemljišta u gradovima i općinama, u javnom vlasništvu, koja stvaraju veliki trošak, a ne donose nikakav prihod. EBRD je dosad investirao 1,5 milijuna eura u pripremu projekata u četiri velika hrvatska grada, Zagreb, Split, Pula i Šibenik, a najinteresantniji im je, tvrde, baš Šibenik zbog mogućnosti da ovaj projekt razvije u vrlo kratkom vremenu. EBRD ima priliku biti most za privlačenje kapitala jamčeći gradu zaštitu u postizanju cilja.
Batižele će biti primjer društveno odgovornog inkluzivnog, klimatski svjesnog regenerativnog dizajna namijenjenog desezonalizaciji ekonomije turizma, poručili su konzultanti iz ARUP-a. Za projekt Batižele postoji veliki interes investirora, a kako su jasno dali do znanja, riječ je o projektu koji je za stanovnike Šibenika, a ne za turiste, pa ne bi trebalo biti straha od njegove komercijalizacije i sezonalnosti.
Upravo oko toga aspekta projekta gradski vijećnici izražavali su najveće sumnje.
Nezavisnog vijećnika Ivana Dobru (MB 365) zanimalo je što Grad mora još učiniti da bi privukao budućeg investitora, ali i hoće li Grad investitorima prodati zemljište ili će ga investitori koncesionirati. To će ovisiti o dogovoru Grada, kao velikog udjeličara, i investitora, a svi su modeli, rečeno je, mogući.
SDP-ov Joško Šupe je izrazio bojazan da će se stambeni prostori, a čak 60 posto projekta je namijenjen stanovanju, jednog dana prodati i da će i ta novi urbanizirani prostor ubrzo biti mrtav izvan sezone. – Nama bi trebala na tom prostoru neka atrakcija, možda marina, tvornica zabave, zašto ne bi povukli novac iz europske omotnice za sport i povezali postojeće sportske objekte, bazen, nogometni stadion, veslačku stazu Zaton i zaokružili sportske sadržaje- rekao je Šupe. Založio se i za uključivanje domaćih arhitekata u razradu i implementaciju projekta.
Šibenski gradonačelnik, međutim, uvjerava vijećnike kako je prostor Batižele sačuvan upravo zato da bi se grad razvijao, da bi se oteo stagnaciji. S druge strane, projekt je otvoren prema svima, a napose prema struci, prema arhitektima, ne samo Šibenika, nego Hrvatske. Ali, dodaje, moramo naći balans između naših ambicija i želja s jedne strane i stvarnosti s druge. Otkrio je i da se suradnja Grada Šibenika i EBRD-a nastavlja ne samo kroz projekt Batižele, nego i s novim projektom – revitalizacije željezničke stanice u Šibeniku za koju je Grad već dobio suglasnost HŽ-a.
Vijećnica NL Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac, konstatirala je kako je glavnina prostora prema prezentiranom prijedlogu namijenjena za stanovanje i hotele, pa postoji rizik, kazala je, da i taj dio grada bude jednako prazan izvan sezone kao i ostatak Šibenika. Podsjetila je i na problem sanacije zemljišta za koju treba osigurati još oko milijun kuna. S obzirom da je na Gradu i teret 35- 60 milijuna eura za javnu infrastrukturu koja je obveza lokalne samouprave, zanima je hoće li cijeli projekt biti ponuđen jednom ili više investitora. Ovo zaslužuje biti strateški projekt, smatra Ukić Kotarac, što bi osiguralo i državni angažman u njemu, rekla je vijećnica, izražavajući strah od mogućeg velikog pogodovanja investitorima kroz plansku regulativu a na uštrb interesa grada.
Na problem sanacije zemljišta na pro0storu Batižele upozorio je i vijećnik NL Stipe Petrine, Rikard Marenzi, što je gradonačelnik nazvao opasnom insinuacijom jer je i službeno sanacija na prostoru TEF-a, ustvrdio je – završena.
Nema straha od sezonalnosti projekta, više puta je ponovljeno. naprotiv, upravo činjenica da je 60 posto prostora namijenjeno stanovanju znači život 24 sata 365 dana u godini. Ovo nije projekt za turiste nego za Šibenčane, naglašeno je. Ovo nije kraj, nego tek početak ove priče, i sada je bitno da se ona dogodi, da se ne blokira.

20. travanj 2024 05:02