StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORUKA IZ PULE

Vjetar nade iz Istre: najugroženija regija već danima ima najmanje novooboljelih, još malo pa će biti ‘korona free‘ zona. Kako im je to uspjelo?

Piše D.K.
3. travnja 2020. - 15:45

U Istarskoj županiji jutros nema novooboljelih od koronavirusa. Još su tri pacijenta i izliječena od ove bolesti, čime se ukupni broj oporavljenih popeo na sedam, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.   Situacija je to nakon puna dva dana bez zaraženih i potom jučerašnjeg dana sa samo dva slučaja pozitivnih osoba na Covid-19.

Ovom je optimističnom statistikom hrvatska regija koja se prva našla na udaru podmukle zaraze čitavoj naciji udahnula nasušni vjetar nade.

"Bravo! Hvala svima na odgovornosti! Još malo pa smo korona free zona", poručio je jutros građanima putem Facebooka gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zbog blizine Italije i velikoga broja građana koji su sa susjednom državom u bliskim obiteljskim kontaktima ili su svakodnevno putovali na tamošnja radna mjesta, Istra je bila najizloženija nadirućoj pandemiji. Nezanemariv faktor u širenju bolesti imao je i tradicionalno veliki broj gostiju iz Italije na ovom području. Istra je vjerojatno nakon turističke razmjene virusa registrirala i prvu hrvatsku smrt: riječ je o poznatom ugostitelju Ninu Kernjusu, vlasniku konobe Astarea u Brtonigli koji je u svom domu preminuo 18. ožujka.

Drugo locirano žarište zaraze na našem najvećem poluotoku bio je sprovod poznatog vinara Morena Coronice koji je okupio jako veliki broj ljudi iz Hrvatske i Italije, i to dok još nisu važile nikakve mjere predostrožnosti zbog potencijalne epidemije. Nekoliko Istrijana zarazilo se i na izletničkom putovanju u Tursku.

Lociranjem rasadnika i potencijalnih širitelja, strogim epidemiološkim mjerama i velikom samodisciplinom građana, situacija u Istri naknadno je efikasno stavljena pod kontrolu. Istra je prva zatražila zatvaranje svih škola i ugostiteljskih objekata, uvela obveznu dezinfekciju ulica i javnih prostora, te uvela kontroliranje kretanja i putovanja ljudi.

Istrijani bez prisile poštuju nametnute standarde života, bave se vrtlarenjem i kućnim poslovima, te čekaju da nevolja prođe. Još uvijek je znatan broj građana Istre u karanteni i samoizolaciji, no tamošnji razvoj događaja nesumnjivo je ohrabrujući: bolest gubi zamah i naočigled se gasi.

“Zadovoljni smo trendom, no građani moraju i dalje biti disciplinirani i držati se propisanih mjera. Samo to će nam omogućiti da što prije posve izađemo iz ove situacije i do kraja dobijemo bitku protiv virusa“ - poručio je načelnik Kriznog stožera Istarske županije Dino Kozlevac.

18. travanj 2024 03:50