StoryEditorOCM

‘Veliki doprinos oslobađanju Knina dale su snage HVO-a koje su napravile stratešku varku‘

Piše Jozo Vrdoljak
5. kolovoza 2020. - 19:00

Umirovljeni general Rahim Ademi pozdravlja potez predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda da se, kako kaže, oda počast poratnim žrtvama srpske nacionalne manjine.

- Moramo odati posebnu počast svakoj žrtvi, a pogotovo žrtvama izvan borbenih operacija - smatra general Ademi.

Dodjela odličja profesionalnim postrojbama HVO-a predsjednika Zorana Milanovića također je prema Ademijevu mišljenju potpuno ispravan potez.

- Izuzetno mi je drago što sam sudionik i jedan od planera akcije oslobađanja Knina. Oslobađanju Knina prethodilo je niz drugih akcija, a 90 posto pitanja oslobođenja Knina bilo je riješeno nakon oslobađanja Bosanskog Grahova i Glamoča. Javnost jako malo zna koliki je doprinos HVO-a u oslobađanju Knina. Nije dovoljno niti poznato da je akcija krenula 3. 8., a ne 4. 8. Veliki doprinos tome dale su snage HVO-a koje su napravile stratešku varku tako da je neprijatelj mislio da će oslobađanje Knina ići preko Šipova. Zato je neprijateljsko zrakoplovstvo snažno raketiralo postrojbe HVO-a. Sreća je što nije bilo velikih žrtava. Isto tako, mora se znati da ulazak u Knin nije bio nimalo lagan jer je neprijatelj pružao snažan otpor - pojasnio je general Ademi ulogu HVO-a.

Pripadnik druge bojne Četvrte gardijske brigade Dinko Vujičević kaže kako se slaže s generalom Ademijem da sam ulazak u Knin nije bio težak, ali su zato borbe prije ulaska u Knin bile vrlo ozbiljne i teške. Vujičević je rođen i živio je u blizini Konjica u Jablanici do 1991. godine kad se dragovoljno prijavio u Četvrtu gardijsku brigadu.

- Ne mogu reći da ulazak u Knin nije nešto posebno i nešto jedinstveno u životu. Ulazak u Knin sam doživio kao i svi hrvatski branitelji s iznimnim ponosom. Ove godine sam zadovoljan jer sam se družio sa svojim zapovjednikom Ivicom Ušljebrkom, a mogu reći da smo mi uspjeli jer smo bili disciplinirani i zato što smo izvršavali zapovjedi svojih nadređenih. Neprijateljske snage su bile tvrd orah tako da smo mi ulazak u Knin dugo pripremali.

Danas, 25 godina nakon toga, živim mirnim obiteljskim životom upravo u Kninu. Imam sina i kćer, a sin mi je pripadnik oružanih snaga. Knin je miran grad u kojem žive mirni ljudi. Radi se o normalnom i lijepom gradu. Poslije rata svi mi moramo shvatiti da bez obzira na sve moramo mirno i zajedno živjeti. Zato ne mogu razumjeti one koji šire tenzije - istaknuo je Vujičević.

20. travanj 2024 11:19