StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZLOG ZA OPREZ

U posljednja 24 sata 11 novozaraženih: Plenković najavio tematsku sjednicu Vlade o širenju korone, Božinović poziva građane da ne putuju iz zemlje

Piše šibenski.hr
18. lipnja 2020. - 13:22

Državni tajnik Tomislav Dulibić kazao je kako je u Hrvatskoj do sada evidentirano 2269 slučajeva koronavirusa, a u posljednja 24 sata pozitivno je 11 osoba.

Identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", rekao je Dulibić.

"Imali smo tri tjedna zatišja, posljednjih dana bilježimo porast. Imamo preko 20 oboljelih. Dolaskom lijepog vremena to je razumljivo, naši su se sugrađani opustili. Pandemija ne jenjava, i dnevni broj oboljelih u svijetu je veći nego ikad.

Samo jučer je bilo 120.000 novih slučajeva u svijetu, a to je više nego u travnju", rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

"Povećava se broj novooboljelih u susjedstvu, u BiH, Makedoniji i Srbiji. Sve su to razlozi za povišeni oprez. Činjenica je i da su se naši sugrađani vratili iz Srbije i BiH. Stoga apeliram na sugrađane da budu oprezni!", naglasio je premijer.

"U interesu hrvatskog gospodarstva, turizma i normalnog funkcioniranja države je da što više reaktiviramo gospodarstvo. Moramo zadržati ključne mjere koje sprječavaju zarazu, a to se odnosi na izbjegavanje rukovanja te, naravno, pranje ruku i dezinfekcija", dodao je, najavivši za idući tjedan tematsku sjednicu Vlade o koroni, odnosno, zaustavljanju širenja zaraze.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović preporučio je građanima da ne putuju izvan države:

"Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo u ove zemlje okruženja ukoliko to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno. Što se tiče Stožera, on prati i analizira situaciju", rekao je Božinović.

"Odgovorno ponašanje uvjet je da se povoljna epidemiološka situacija drži pod kontrolom, što je pretpostavka funkcioniranja gospodarstva", dodao je Božinović.

25. travanj 2024 00:53