StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkobni maturalac

Tragedija u Pragu potakla je mnoga pitanja: ekskurzije su profesorima ogroman stres, mnogi od njih žele zabranu

Piše Marijana Cvrtila/SD
3. travnja 2023. - 20:19

Nezamisliva tragedija pogibije srednjoškolca iz Umaga na maturalnom putovanju u Pragu potresla je čitavu Hrvatsku.

U Srednju školu Mate Balote u Poreču, koju je 17-godišnji mladić pohađao, stiže tim za psihološku pomoć kao potpora učenicima i profesorima. U ponedjeljak je objavljeno službeno policijsko izvješće o tome što se dogodilo između petka i subote na petom katu noćnog kluba u Pragu kada je srednjoškolac smrtno stradao, a kako je za HRT potvrdila naša veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov, riječ je o nesretnom slučaju.

- Mladić je najvjerojatnije htio izvesti "parkour trik" i nažalost je kod toga skoka pao kroz otvoreni prostor. Riječ je o balkonu i restoranu na petom katu zgrade – izjavila je veleposlanica Pancirov. "Parkour trik" je vještina prevladavanja određenih prepreka.

Tragedije i stradanja učenika na maturalcima ili, formalno – školskoj ekskurziji, koja je jedan od oblika izvanučioničke nastave - na svu sreću, nisu toliko učestale. Ipak, događaju se, a prosvjetarima koji na takva višednevna putovanja odlaze ili kao razrednici ili kao pratnja, takvi odlasci predstavljaju nerijetko visok izvor stresa. U nastavničkim grupama kažu da neki razrednici zbog toga i odustaju od putovanja.

Pitanje sigurnosti

Kako bilo, ovaj je strašan događaj aktualizirao pitanje sigurnosti na izvanučioničkoj nastavi, ali i odgovornosti, nadležnosti i potrebe da se postojeći pravilnik koji regulira provedbu izleta, ekskurzija, "maturalaca" i drugih oblika izvanučioničke nastave korigira i poboljša. U školama, čini se, ipak nema jedinstvenog stava kako to postići.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, ističe da su u ravnateljskim krugovima čak stava da se višednevna putovanja, osobito izvan Hrvatske, u postojećem obliku – zabrane.

- Na razini udruge često smo razgovarali o tome da se višednevna putovanja učenika ukinu zbog visokog rizika, a i zbog toga što postojeći Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole nije jasan i ne propisuje što je konkretno čija uloga. Sada je za sve što se događa odgovorna škola, iako su roditelji ti koji izabiru agenciju s kojom će se putovati i s njom sklapaju ugovor. U Sloveniji su, na primjer, ukinuli učenička putovanja izvan Slovenije, izuzev kada je riječ o stručnim ekskurzijama preko projekata. Ali, nema školskih putovanja za cijele razrede, osim u privatnom aranžmanu kada ih organiziraju roditelji – prepričava S. Hitrec. Dodaje također da ni sada ni prema jednom propisu škole nemaju obvezu organizirati višednevna putovanja, a osobito ne putovanja čija je jedina svrha rekreacija i zabava. Višednevne ekskurzije organiziraju se isključivo kao oblik izvanučioničke nastave radi posjeta kulturnim, povijesnim, prirodnim središtima u svrhu ispunjavanja odgojno-obrazovnih ciljeva.

- Sada, u post-COVID vremenu, škole se suočavaju s velikim pritiscima da se višednevni izleti i stručne ekskurzije organiziraju izvan Hrvatske. Svi znamo da su, što su dalje od kuće, učenici skloniji većim eksperimentiranjima u svakom smislu, što se odnosi i na sredstva ovisnosti. Imamo roditelje koji djeci pakiraju žestoka pića u torbe, a u osnovnim školama i elektroničke cigarete. Imali smo slučaj kada su roditelji inzistirali na tome da učenici svaku večer moraju ići u diskoteku – prepričava ravnateljica Hitrec. Prema sadašnjim pravilima, na 20 učenika na takvom putovanju dolazi jedan nastavnik, a nakon toga organizira se pratnja, pa sve skupa na ekskurziju sa 70-80 učenika odlazi troje, četvero nastavnika, što u školama smatraju premalim brojem.

- Postojeći pravilnik mora se promijeniti. Treba jasnije propisati koja je uloga turističke agencije, roditelja i škole na takvim putovanjima, kao i tko mora isplatiti dnevnice nastavnicima. Također, treba propisati da po svakog učenika koji se ne pridržava pravila na ekskurziji treba doći roditelj, i to u zemlju gdje je učenik otputovao – predlaže Hitrec, koja dodaje da treba prekinuti tradiciju kakva je bila prije jer je situacija sada znatno složenija.

Odgovornost nastavnika

U nastavničkim grupama i u školskim sindikatima nisu za zabrane "maturalaca", pa ni onih izvan Hrvatske, ali jesu za promjenu postojećih pravila.

- Odgovornost nastavnika na takvim putovanjima je ogromna. Svatko tko je vodio tuđe dijete na takva putovanja, a kamoli skupine adolescenata, zna koliko to može biti stresno. Nemili događaji i tragedije poput ove posljednje u Pragu pogađaju svakoga. Poljuljaju i nastavnike, ali nažalost, to nije nešto što je nama nepoznato. Ipak, ne događaju se u tolikom broju da bismo trebali prekidati tradiciju "maturalaca" i djecu lišiti uspomena koje će nositi cijeli život – smatra Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Nažalost, zna se dogoditi da djeca koja su inače uzorna, dobri učenici i sportaši, na ekskurzijama pod pritiskom vršnjaka ispituju svoje granice. Alkoholom se otruje dijete koje nikada nije pilo. Zato je važna suradnja roditelja i nastavnika. Roditelj mora upozoriti dijete na opasnosti, kao i dati mu do znanja koliko je važno ne rušiti autoritet nastavnika. Zabranama nećemo puno postići – ističe Nada Lovrić, koja poziva da se nastavnicima koji to ne žele ostavi izbor da ne moraju putovati na ekskurzije.

- Ovo su pandemijske generacije koje su dugo bile zatvorene i ne treba im braniti ekskurzije i putovanja. Ali, treba naći balans kako da se ta putovanja provode i kako da sigurnost na njima bude što veća – poziva riječka srednjoškolska profesorica Tamara Šoić, osnivačica nastavničke grupe "45 minuta". I sama je kao razrednica vodila učenike na "maturalce" i kaže da, na sreću, nije imala većih problema.

- Moje je pravilo da se nitko od učenika ne smije odvajati i da moraju cijelo vrijeme biti u grupama. Ujutro u 8 sati svi moraju biti na okupu ispred autobusa, pa onda neka razmisle hoće li piti i povraćati cijelu noć. Također, veliku ulogu imaju i agencije, a svakako bi trebalo regulirati da se na putovanja ne ide s neprovjerenim agencijama – poziva profesorica Šoić.

Svi su u školama složni i oko toga da se jasnije treba propisati obveza isplata dnevnica nastavnicima koji odlaze s učenicima na takva putovanja. Sada je ta obveza na osnivačima škola, međutim nerijetko se događa da oni ta sredstva ne doznače školama. Podsjetimo i da je visina dnevnice u inozemstvu propisana za korisnike državnog proračuna, pa tako i nastavnike i učitelje, a iznosi od 50 eura po danu za putovanja u Češku, Sloveniju i Mađarsku, 60 eura za Grčku ili Španjolsku, 70 eura za Italiju ili Njemačku i tako dalje.

Jako je važna priprema

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, barem ako ćemo suditi prema dostavljenom odgovoru, zasad ne planira bitnije mijenjati postojeći pravilnik o ekskurzijama i izletima, ali najavljuje da će u suradnji s nadležnim agencijama u sustavu dodatno ojačati stručne skupove vezane uz planiranje i izvođenje izvanučioničke nastave. U nešto dužem odgovoru koji su poslali, kažu, među ostalim, da s obzirom na to da je vrlo odgovorno putovati s većim brojem srednjoškolaca koji od svojeg maturalnog putovanja imaju i vlastite želje i očekivanja, vrlo važna priprema u kojoj zajednički moraju sudjelovati svi učenici koji putuju, razrednici, stručni suradnici i ravnatelji.

- Iako učenici s nestrpljenjem iščekuju svoje maturalno putovanje, svjesni smo da su za nastavnike ta putovanja jako stresna, psihički i fizički naporna, jer su odgovorni za svoje učenike i za sve što se na putovanju dogodi. Međutim, moramo biti svjesni da iako postoji plan i program putovanja od kojeg se ne odstupa, to su učenici od 17 i 18 godina koji se i kod kuće samostalno kreću i izlaze. Iz tog razloga, prije odlaska na ekskurziju važno je da škola, ali i sami roditelji učenika, dogovore pravila ponašanja, upute učenike i upozore ih na neprihvatljivo ponašanje, moguće opasnosti, zabranu korištenja alkohola, opijata i narkotika te na nužnost poštovanja odluka nastavnika za vrijeme izvanučioničke nastave – odgovaraju iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa.

Podsjećaju na to da provedba izvanučioničke nastave, u koju se ubrajaju i višednevne ekskurzije, nisu obveza nego mogućnost škole, a ako se škola na njih odluči tada se one provode sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Školski odbor ima zadatak analizirati prijedloge i donijeti odluku o njihovoj provedbi prilikom donošenja godišnjeg plana i programa i/ili školskog kurikuluma.

- Ako se škola odluči za provedbu višednevne ekskurzije, svojim aktima određuje odredište koje može biti u RH ili u inozemstvu, vrijeme trajanja i potrebna financijska sredstva, a školski odbor donosi navedene akte škole i odluku o provedbi ekskurzije. Iz toga proizlazi da škole koje to ne žele nisu obvezne provoditi višednevne ekskurzije – ponavljaju iz MZO-a. Škola koja se odluči za provedbu višednevne ekskurzije može je ostvariti ako ima pisanu suglasnost dvije trećine roditelja učenika razrednoga odjela i/ili odgojno-obrazovne skupine. Roditelj obvezno daje i pisanu suglasnost za sudjelovanje djeteta u ekskurziji, naglašavaju iz Ministarstva obrazovanja.

19. travanj 2024 04:39