StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESLAGANJE U CEHU

Sindikat hrvatskih učitelja i Nastavnici organizirano protiv prosvjeda Preporoda: Samo ste izazvali negativnu percepciju u javnosti i kod roditelja

Piše Marijana Cvrtila
25. studenog 2020. - 17:47

Iako smatraju kako trenutačno u školama postoje brojni problemi, kako u izvedbi nastave u korona-uvjetima i opterećenju nastavnika, tako i u vezi situacije s dodatnim (ne)zapošljavanjem spremačica, zanimljivo je da su se od prosvjeda u organizaciji školskog sindikata Preporod u srijedu ogradili i najveći školski sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja, ali i nastavničke grupe poput mreže Nastavnici organizirano.

- Kao najveći reprezentativni sindikat u sustavu obrazovanja, ali i kao najveći organizirani sindikat u Republici Hrvatskoj, podržavamo sve oblike akcija u borbi za ostvarenje prava radnika, no ovoga puta smatramo da je organizacija prosvjeda proizvela negativnu percepciju od strane javnosti, osobito roditelja, a sve naspram zaposlenika u sustavu obrazovanja te je time učinjena direktna šteta dignitetu učiteljske profesije – poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Ističu kako je prosvjed održan jedino u cilju pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u Ministarstvu obrazovanja te "radi još malo medijske pažnje“.

Istovremeno, kažu, Sindikat hrvatskih učitelja je kao jedan od predstavnika Vertikale sindikata obrazovanja već dogovorio sastanak s resornim ministrom Radovanom Fuchsom za idući tjedan "i to bez organizacije prosvjeda i bez pretjeranih poteškoća“.

Na sastanku će se za stolom i u dijalogu razgovarati upravo o svom problemima vezanima za rad škola tijekom pandemije koronavirusa.

Iz SHU ističu kako njihovu reakciju na prosvjed Preporoda ne treba shvatiti kao rat između sindikata, ali ih smeta, ističu, što organizator današnjeg prosvjeda tražeći medijski prostor "kontinuirano želi sebi pripisivati zasluge za pozitivne pomake u sustavu, a svaki uspjeh većinskih sindikata prikazati kao neuspjeh“.

Iz mreže Nastavnici organizirano također su iskazali glasno "NE prosvjedu“, uz ocjenu kako nije vrijeme za prosvjede te da je u ovom trenutku ono promašeno i nepotrebno. "Glas prosvjetara, bili on članovi sindikata ili ne, može se i drukčije čuti“, poručuju iz mreže Nastavnici organizirano.

20. travanj 2024 15:26