StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizloženi zarazi

‘Šalju nas na ulice samo s maskama, neki su tako zarazili obitelji‘: jesu li policajci na poslu dobro zaštićeni?

Piše Anita Belak Krile/SD
15. prosinca 2020. - 17:15

Prošli vikend splitska policija upala je na dvije zabave, jedna je bila u studentskom domu gdje je tulumarilo 28 mladih osoba, a na drugoj lokaciji, službenici Prve policijske postaje Split i Interventne jedinice policije su zatekli 53-godišnjeg vlasnika i još 30 osoba u zatvorenom prostoru.

Svi su oni postupali kontra odluke Nacionalnog stožera, jer kako je poznato, ograničeno je privatno okupljanja na najviše deset osoba kao epidemiološka mjera za sprječavanje prijenosa zaraze. Isto tako propisane su maske prilikom društvenih okupljanja u zatvorenom prostoru.

Splitski tulumaši nisu poštivali ni jednu ni drugu mjeru. Isto je bilo i u Opatiji gdje je također uredovala policija. 

Jedan od policajaca požalio nam se kako idu u intervencije s običnim jednokratnim kirurškim maskama te da nisu dovoljno zaštićeni od zaraze.

- I četvorica policajaca koja su osiguravala Kolonu sjećanja u Vukovaru zarazili su se koronavirusom, a od njih je koronu pokupilo još nekoliko policajaca iz njihove jedinice koji su kasnije zarazili svoje obitelji. Sve više će biti tih intervencija, a bolest ne bira. Minimum bi bio da imamo sigurne maske s filterom, a ne ove obične - kaže nam MUP-ov djelatnik.   

Pitali smo sindikate unutar MUP-a kakvu opremu imaju policajci i je li bilo prijava da na teren izlaze bez potrebne opreme?

- Ne, nismo dobili ni jednu takvu prijavu. Pa ne možemo mi na sve policajce navući skafandere kao u KB Dubravi! Kako bi u tome radili svoj posao? - čudi se Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Koliko znam, dodaje Lončar, mi se držimo preporuke HZJZ-a koji je propisao nošenje maski i po potrebi rukavica.

- Virus je takav da se od njega nitko ne može 100 posto zaštititi. Zato molim građane da se drže propisanih odluka i da ni sebe ni naše djelatnike ne dovode u opasnost - apelira Lončar.

Prije dva dana Splićanin, koji boluje od Covid-19, poželio se tuširati. A kako nije bilo u bolnici tople vode pokupio se kući. I tu je je morala intervenirati policija i obaviti razgovor sa zaraženim pacijentom.

Šef sindikata policijskih službenika Dubravko Jagić, uvjerava kako za takve slučajeve imaju skafandere. 

- Kad dobijemo neku dojavu od ustanove ili susjeda da netko ne poštuje pravila samoizolacije odmah šaljemo patrolu.  Za takve intervencije policajci su opskrbljeni zaštitnom maskom, rukavicama i odijelom, popularno zvanim skafanderom. Mišljenja smo kako je to dovoljna razina zaštite za intervenciju, a viša razina potrebna je samo osobama koje kontinuirano rade s oboljelima od COVID-a tijekom cijelog dana, primjerice zaposlenicima zatvorskih bolnica – kaže Jagić.

Koliko oprema koju imaju štiti, u to kaže ne može ulaziti, no tvrdi da je Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo dovoljne količine zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava. 

Upoznati su s činjenicom da je od početka pandemije značajan broj policijskih službenika zaražen koronavirusom, ali teško je, uvjerava, sa sigurnošću tvrditi o okolnostima svake pojedine zaraze.

"Svjesni smo da je bilo slučajeva zaraze čak i kod najbolje opremljenih liječnika. Jedino što možemo zaključiti kao osobe koje nisu epidemiološke struke jest da je virus opasan. Još jednom pozivamo sve građane da poštuju epidemiološke mjere i savjesno čuvaju sebe i druge od zaraze - zaključuje Jagić

18. travanj 2024 12:19