StoryEditor
Hrvatska i svijetVelika akcija Europola

S europskih polica povučeno 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića, uhićeno 749 osoba

Piše Daria Bertek
8. svibnja 2018. - 21:07

Samo četiri mjeseca bila su dovoljna za veliku akciju Europola nakon koje je s polica europskih trgovina povučeno više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića, a ukupno je uhićeno 749 odgovornih osoba. Istraga pod nazivom OPSON VII provedena je u 67 europskih zemalja, među njima i u Hrvatskoj, no zasad nisu objavljeni rezultati po državama.

Europol je objavio kako je raskrinkao oko 50-ak kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića koje su na tržišta stavljale potencijalno smrtonosne proizvode. Među njima je bilo trulo meso koje se ponovno pakiralo i prodavalo kao ispravno, lažno milijeko u prahu za bebe, a fokusirali su se i na tunu kojoj se kemikalijama daje izgled svježe, netom ulovljene ribe, kako se ne bi prodavala u konzervi.

Hrvatska agencija za hranu odgovorila nam je da nema konkretne podatke o ovoj akciji Europola, a domaći proizvođači mesa i ribe nisu suglasni oko stupnja ispravnosti proizvoda na domaćim policama.

Danijel Kolec, predsjednik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, kaže kako je krajnje vrijeme da Hrvatska dobije burzu ribe, na kojoj bi zajedno djelovali proizvođači, uvoznici, inspektori, a potrošači bi dobili najbolje i provjerene proizvode.

- Kvalitetnu ribu izvozimo, a jeftinu uvozimo. Na policama naših trgovina nalazi se loša tuna s Filipina, govore da je svježa, a prepakirana je nebrojeno puta. Kod nas najveću odgovornost imaju trgovci sami, a oni nisu inspektori i ne mogu prepoznati kada je nešto zdravstveno ispravno, a kada nije - kaže Kolec.

Naglašava kako Italija, koja uvozi velike količine ribe, provodi puno češće i kvalitetnije kontrole od Hrvatske, ali smatra da je uvoznički lobi kod nas prejak da bi se tako nešto moglo ostvariti.


- Potrošačima savjetujem da kupuju od provjerenih ribara i, kad god je to moguće, izbjegavaju kupovanje ribe u trgovačkim lancima - zaključuje Kolec.

Nešto je optimističniji direktor Croatiastočara Branko Bobetić, koji naglašava kako Hrvatska nema dovoljno vlastitog mesa i osuđena je na uvoz, posebno svinjetine i junetine.

- Uvjeren sam da je situacija sada puno bolja nego prije godinu i pol. Ministarstvo poljoprivrede značajno je pojačalo kontrole, a rezultati su transparentni pa se uvoznici ne usude igrati sa zdravljem potrošača. No, preporučujem svima da kupuju svježe meso umjesto pakiranog i da sami, vizualno, paze na izgled mesa - kaže Bobetić.

Predsjednik Društva za zaštitu potrošača "Potrošač" Igor Vujović pozdravlja akciju Europola i kaže kako je ona pokazala da se u kratkom roku mogu postići zapanjujući rezultati.

- Kada bi se ovakva akcija provela samo na hrvatskom području, sto posto bi urodila plodom. Institucije postoje, pitanje je zašto ne djeluju i zašto kod nas nikada neće biti ovakve sveobuhvatne akcije. Odgovor je vrlo jednostavan, uvoznički lobi je prejak, a institucije postoje samo zato što moraju. Ova akcija je pokazala da su u Europi tvornice otvarane s ciljem trovanja ljudi. To je zločinačka organizacija, koja, nažalost, djeluje i u Hrvatskoj - tvrdi Vujović. 

Izdvojeno

26. rujan 2020 18:04