StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetandrej plenković

Premijer komentirao rast cijena goriva: ‘Vidjet ćemo je li potrebna intervencija, postoje alati‘

Piše Šibenski.hr
12. listopada 2021. - 15:23

Uoči sastanka koalicijske većine, a na godišnjicu terorističkog napada na Banske dvore, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u napadu ozlijeđenog policijskog službenika Oskara Fiurija, koji se dobro oporavlja.

Fotografiju susreta premijer je objavio na Twitteru, rekavši kako žrtva koju je Fiuri podnio zaslužuje trajno poštovanje i potporu.

'Očekujemo da nadležna tijela do kraja utvrde motive ovog terorističkog napada te da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača. Za dobrobit hrvatskog društva i jačanje tolerancije potrebno nam je jedinstvo u osudi tog napada i u borbi protiv svake radikalizacije i nasilja', poručio je premijer Plenković.

Na godišnjicu napada na Banske dvore, primio sam ozlijeđenog policijskog službenika Oskara Fiurija, koji se dobro oporavlja. Žrtva koju je podnio zaslužuje trajno poštovanje i potporu. Izražavam mu zahvalnost na hrabrosti, kao i njegovoj obitelji te liječnicima na pruženoj skrbi. pic.twitter.com/0t84Qo3a4l

Nakon sastanka koalicijske većine, premijer Plenković se obratio novinarima i kazao da se razgovaralo o izboru predsjednika Vrhovnog suda, glavnom ravnatelju HRT-a, situaciji s migrantima i cijenama energenata, piše N1.

'Božinović i ja smo se sastali s policijskim službenikom koji je prošle godine u napadu na Vladu bio ozlijeđen. Dobro je, sva potpora i zahvalnost za njegovu hrabrost i potpora liječnicima', rekao je.

Premijer je komentirao i rast cijene goriva i trošarine.

'Odvojit ću to u dvije skupine, jedno je pitanje cijena plina, struje. Mi smo kad je riječ o kućanstvima sigurni što se tiče cijena do početka proljeća, tu smo u bitno boljem položaju nego mnogi drugi i mislim da je to ohrabrujuća poruka za sugrađane. Cijena nafte varira na tržištu, bilježimo rast cijene nafte, to uzrokuje porast cijene benzina ili dizela. Vidjeli ste cijene, imamo trošarine, PDV. Ministri Ćorić i Marić detaljno prate situaciju i sutra će biti sastanak, razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjet ćemo je li potrebna intervencija, za to postoje alati', rekao je Plenković.

'Nećemo se igrati s psihološkim granicama, ne znamo što će biti sutra, nismo čarobnjaci', dodao je.

“Startali su nedavno, dobili su veliku potporu. Sigurno da je potrebno neko vrijeme da se na realan način uhvate u koštac s izazovima. Ono što vidimo je jako puno lutanja, nedostatak upravljačkih kapaciteta, a to se događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom optuživanju svih drugih u vremenu kad su bili oporba. Želim im svako dobro”, rekao je i dodao da su dobili zajam za livkidnost.

Ustavni sud će procjenjivati je li odluka o uvođenu covid potvrda u zdravstvo i sustav socijalne skrbi bila u skaldu s ustavom.

“Mislim da je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano. Ne znam što će donijeti Ustavni sud, normalno je da se sve propitkuje”, rekao je Plenković.

Što se tiče situacije s migrantima, premijer je rekao da čeka izvješće Božinovića. Kaže da koalicijski partneri znaju da su policjaci u nezavidnoj situaciju te im daju potporu.

“Nije nimalo jednostavno, to radimo da bi zaštitili svoj teritorij, svoju granicu i vanjsku granicu EU. U tom poslu su svi partneri dali potporu policiji, pa i zahvalnost i raumijevanje, ali ne treba koristiti silu ako to nije nužno”, zaključio je premijer.

24. travanj 2024 16:31