StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvažan podsjetnik

Oprez na cesti, od danas vrijede nova pravila za vozače, kazne su ‘paprene‘

Piše VIJESTI SD
1. studenog 2023. - 10:43

Za vozače automobila od, 1. studenog, počinje obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala i tijekom dana. 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio je kako od 1. studenog do 31. ožujka traje obveza korištenja svjetala danju na motornim vozilima. Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 30 eura.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, njih također čeka kazna od 30 eura.

Zimska oprema od 15. studenog

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na cestama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. 

Prije samog uključivanja u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Kazna za vozila bez propisane zimske opreme je od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od 190 do 660 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura. 

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, podrazumijevaju se:

- četiri zimska pneumatika (M+S) ili

- četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva sljedeće:

- lanci na pogonskim pneumaticima ili

- zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

 Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

30. travanj 2024 08:49