StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDJECA ŠIRE KORONU

Online nastava je ipak bila dobra ideja? ‘Zarazila sam se od sina, i u samo tri dana stanje mi se naglo pogoršalo. Strahujem od hospitalizacije‘

Piše Anita Belak Krile/SD
29. travnja 2021. - 14:54
Ako se osnovnoškolci i srednjoškolci vrate u klupe hoće li se zaraza opet razbuktati?Ilustracija/SHUTTERSTOCK

Zagrebački srednjoškolac kojemu je dosadila online nastava napisao je mail ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem ga moli da vrati nastavu u škole.

- Izbjegavam školu kad god mogu i kako god mogu, pao sam razred i najrađe bi zapalio svoju školu, ali sad već ja želim ići u školu tako da mislim da je vrijeme da prestanemo s ovim online jer ako ja želim ići u školu onda vam garantiram da svi žele. Hvala! - napisao je učenik u mailu koji je uputio na kabinet ministra.

U pandemiji se, eto, i ta čuda događaju da i loši đaci kukaju što ne idu u školu, no činjenica je da postoji jasna veza između oblika nastave i širenja zaraze COVID-a. I trenutačni blagi pad broja zaraženih u odnosu na tjedan ranije potvrđuje da je nastava od kuće učinkovita mjera, koju uostalom sugerira i američki CDC kod visoke razine prijenosa virusa u zajednici.

Imamo puno slučajeva gdje su školarci kroz infekciju prošli s lakšim simptomima gotovo ne znajući da su se zarazili SARS-CoV-2 virusom, ali su zato zarazu prenijeli svojim roditeljima koji u panici pojačano kupuju pulsne oksimetre. 

"Zarazila sam se od sina, i u samo tri dana stanje mi se jako pogoršalo. Evo sad kontroliram stanje zasićenosti krvi kisikom i strahujem od hospitalizacije, budući su mi vrijednosti stalno na rubnoj granici" - ispričala nam je majka osnovnoškolca koji je tek nakon što se majka zarazila shvatio da je iz škole donio virus. 

„Infekcija SARS-CoV-2 u djece i mladih neće izazvati teške posljedice te je očuvanje uobičajenog načina rada škola važno za njihovo zdravlje i razvoj. Stoga se prelazak na on-line nastavu uvodi samo kada postoji značajna lokalna transmisija bolesti, odnosno visoka incidencija te je epidemiju teško staviti pod nadzor. Tako smo i u Hrvatskoj za zaustavljanje drugog vala epidemije prešli na tzv. model C, a u većini županija taj model se koristi i u trećem valu. U školama je teško spriječiti bliske kontakte, a školska djeca, poglavito srednjoškolci, sudjeluju i u širenju epidemije u javnom prijevozu – objašnjava nam epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade, prof. dr. Branko Kolarić.

Dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije kaže kako su brojke zaraze u SDŽ-u manje otkad su djeca na online nastavi.

„Da broj zaraženih je manji, no sad čekamo kroz ovaj tjedna da se situacija dodatno smiri, pa ćemo razmisliti o vraćanju djece na 'normalnu' nastavu - objašnjava šefica Zavoda.

Na pitanje je li povratak možda preuranjen, budući su brojke i dalje visoke, dr. Karin odgovara:

„Vidjet ćemo još kako se bude razvijala situacija. Mislim da neće biti rano, djeca su već dva tjedna izvan školskih zgrada. Ako nam budu rasle brojke sigurno da školarce nećemo vratit u klupe, ali ako budu padale vjerojatno hoćemo. Za sprječavanje epidemije najbolje bi bilo da smo svi izolirani, ali to je nemoguće. Ne možemo djecu držati u kućama, moramo tu naći pravu mjeru - kaže nam Željka Karin.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja trenutno 29,1 posto učenika ima nastavu u školama (A model), na online nastavi ih je 13,58 posto (C model), a kombinaciju ova dva modela provode u 54 posto škola.

Učenici u zagrebačkim školama nastavljaju nastavu po istom modelu kao i ovaj tjedan.Maturanti i osnovnoškolci u Zagrebu ostaju u školi, ostali su online. Nastavu u školama po A modelu i dalje će imati učenici osnovnih škola, dok srednjoškolci ( osim maturanata) nastavljaju s C modelom od kuće.

Istarski stožer također je objavio da će od 3. do 7. svibnja u svim osnovnim školama na području Istarske županije, nastava za predmetnu nastavu, više razrede osnovnih škola od petog do osmog razreda, odvijati online prema modelu C kao i u svim srednjim školama gdje su izuzetak maturanti. U osnovnim školama nastava u razrednoj nastavi za niže razrede od prvog do četvrtog nastavlja se prema modelu A.

20. travanj 2024 12:38