StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKI KAOS

Oluja blokirala autocestu A1 i Paški most, ne plove brojni trajekti: stigla nova prognoza, meteorolozi najavljuju udare vjetra od 165 km/h

4. veljače 2020. - 21:58

- Prognozirano - na žalost, i ostvareno! Umjesto snijega, kao da nije veljača - mnoge je kopnene krajeve zabijelila tuča! Još češća je bila kiša, gdjegod praćena munjama i gromovima, a i vjetar je bio jak, mjestimice i s olujnim udarima, piše u svojem najnovijem meteorološkom izvještaju glavni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula, koji najavljuje da će srijedu obilježiti još snažniji vjetar u cijeloj Hrvatskoj.

- Tijekom srijede će još jači puhati svima! Sigurno će prouzročiti zastoje u prometu, nadam se ne i neku drugu veću štetu! Pritom će oborina biti manje nego u utorak, koji je nekima nakratko djelovao kao svijeta smak, navodi Vakula, pa prenosi Jutarnji list.

- Od četvrtka do nedjelje opet stabilnije, mirnije, sunčanije i suho, ali pripremite toplije cipele i ruho. Temperaturnih će "minusa" biti gotovo diljem unutrašnjosti, a i ponegdje blizu mora će se jutarnja hladnoća osjetiti do kosti. No, poslijepodneva će biti sve toplija, a od nedjelje i oblačnija, uz jugozapadnjak i jugo ponovno i vjetrovitija i kišovitija..., najavljuje Vakula.

Zbog izrazito jakog vjetra, prema informacijama Hrvatskog autokluba, u poslijepodnevnim je satima za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca (DC27 i DC50). U potpunosti je zatvorena i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), a nijedno vozilo do daljnjega ne može ni preko Paškog mosta.

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te na brzoj cesti Solin-Klis dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić zbog olujnih udara vjetra.

U Lici mjestimice pada snijeg. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te motorna vozila bez propisane zimske opreme na DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova i Sućuraj-Drvenik, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak te katamaranske linije Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Korčula-Hvar-Split.

U nastavku slijedi detaljna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

- U srijedu će u Slavoniji, Baranji  i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice sa slabim oborinama na granici kiše i snijega. Puhat će jak i vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s olujnim udarima. Temperatura zraka od 2 °C ujutro do 7 °C poslijepodne.

Izrazito vjetrovito uz jak do olujan sjeverni vjetar, uz koji se ne mogu isključiti i štete, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenljivu nablaku mjestimice će biti kratkotrajne oborine na granici kiše i snijega, uglavnom u južnijim područjima. Najviša temperatura do 8 °C.

U gorju će biti hladnije, ponegdje uz susnježice i snijeg, osobito na Kordunu i u Lici. Na sjevernom Jadranu pak djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će jak i olujan sjeverni vjetar i bura, podno Velebita osobito prema kraju dana s orkanskim udarima, pa treba računati na probleme u prometu. Najviša temperatura od 2 °C u gorju dio 12 °C na zapadu Istre. Ujutro u gorju ponegdje "minusi" pa je moguća i poledica.

Upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni vjetar i buru objavljeno je i za Dalmaciju, a u prvom dijelu dana puhat će i sjeverozapadnjak. Osim problema u prometu, moguće su i štete, osobito prema kraju dana, kada će vjetar biti najjači. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, a u višim predjelima, osobito Zagore, i snijega. Jutarnja temperatura od 2 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 8 °C na otocima.

I na jugu Hrvatske će zahladnjeti te će biti jako vjetrovito. Puhat će vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz najvišu temperaturu zraka oko 10 °C. Pritom će uglavnom biti suho uz promjenljivu naoblaku, prognozira Kozarić.

DHMZ je putem Meteoalarma za čitavu Hrvatsku za srijedu izdao upozorenja, i to redom narančasta i crvena, a sve zbog olujnog, pa i orkanskog vjetra.

Diljem unutrašnjosti, od Slavonije i Baranje, preko Zagorja i Međimurja te šireg zagrebačkog područja pa do Banovine, Like i Gorskog kotara mogući su opasni naleti vjetra do 110 kilometara na sat, zbog čega su za sva ova područja izdane narančaste uzbune.

- Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, navodi DHMZ u upozorenju za ove krajeve.

Narančasta uzbuna izdaje se kad su vremenki uvjeti opasni, a crvena kada su oni izuzetno opasni. Crveni alarm za srijedu je na snazi u Istri, sjevernom primorju, Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu i na svim otocima. Posvuda se očekuju udari vjetra brzine do 150, a u Istri, sjevernom primorju i podvelebitskom području i do 165 kilometara na sat.

- Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Meteorolog Tomislav Kozarić u nastavku donosi prognozu za četvrtak i ostatak tjedna.

- Nakon mnogima nepovoljne srijede u četvrtak na kopnu slabljenje vjetra i sunčanije vrijeme, ali uz hladno jutro i "minuse". U petak i subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka, no zadržat će se uglavnom suho i razmjerno hadno. Od nedjelje promjenljivo i u gorju uz porast vjerojatnosti kiše. Uz jačanje jugozapadnjaka i temperatura će porasti.

Do subote će razmjerno hladno biti i na Jadranu, osobito još u četvrtak uz jaku, u početku i olujnu buru. A u petak i subotu će sjeverozapadnjak i bura biti slabiji. Sve do subote na Jadranu će prevladavati sunčano i stabilno. Zatim će zapuhati jugo, naoblaka porasti te mjestimice biti i kiše, ponajprije na sjevernom dijelu, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

15. travanj 2024 17:38