StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČEMU ZABRANA?

Nizozemci potpisuju peticiju: Hrvatska nije rizična, pustite nas da idemo na odmor!

Piše SD
25. srpnja 2020. - 11:07

Vijest da je nizozemska vlada u utorak navečer stavila Hrvatsku na narančastu listu zemalja nesigurnih zbog koronavirusa iznenadila je mnoge. Iako su neki odlučili napustiti Hrvatsku, dobar dio nizozemskih turista odlučio se informirati i ostati. Neki su otišli toliko daleko da su organizirali peticiju da se Hrvatska vrati na žutu listu, piše Morski.hr.

Nitko ne zna zašto je Hrvatska došla na famoznu listu i po kojim kriterijima jer epidemiološki razlozi to definitivno nisu. Puno gora situacija od Hrvatske je u Francuskoj ili Austriji koje nisu uvrštene u rizične zemlje.
Osim što je ova vijest šokirala sve turističke djelatnike, iznenadila je i same nizozemske turiste. Neki su otišli, ali drugi su zasukali rukave i odlučili skupiti 40.000 potpisa kako bi time poslali poruku svojoj vladi da argumentiraju svoju odluku, s ciljem da Hrvatsku vrate na žutu listu. Peticiju su nazvali "Kroatië terug naar geel".

U peticiji se, kako smo i sami provjerili, piše da mnogo Nizozemaca želi u Hrvatsku na odmor i nije im jasno zašto smo proglašeni nesigurnom destinacijom. U vrijeme pisanja ovog teksta peticiju je potpisalo oko 6700 osoba.
- M želimo ići u Hrvatsku. Ove praznike smo čekali cijelu godinu. Naporno smo radili i želimo se odmoriti od svega. Sjedenje kod kuće nije godišnji odmor. Glupost je da je Hrvatska označena narančasto. Neka vlada razmotri zbog čega je to učinila i to dok druge zemlje nisu Hrvatsku stavile u narančasto - stoji, među ostalim, u peticiji.

Podsjetimo, nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje svojim građanima u kojem im savjetuje da zbog pogoršanja epidemiološke situacije ne putuju u Hrvatsku ako nije nužno. U kratkom priopćenju navodi se da se zbog porasta broja zaraženih Hrvatskoj mijenja status rizika te da će odsad "biti označena narančastom bojom umjesto dosadašnje žute".
Inače, žutom su označene zemlje "u kojima postoji rizik kod putovanja", a narančastom one u koje građani ne bi trebali putovati ako to nije prijeko potrebno. Nakon povratka iz Hrvatske im se preporučuje izolacija.

18. travanj 2024 14:59