StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnisu se nadali...

Neočekivana pomoć iznajmljivačima: Airbnb im vraća dio novca zbog otkazanih rezervacija! Ljudi su oduševljeni: Još da i Booking.com isto napravi

Piše Diana Barbarić
4. travnja 2020. - 10:43

Brojni privatni iznajmljivači ovih su dana suočeni s masovnim otkazom rezervacija i već su se pomirili da će, u najboljem slučaju, od iduće sezone dobiti samo mrvice. Koronavirus je zatvorio ljude, granice, aerodrome i praktički nitko nigdje ne putuju. Skoro sve rezervacije kroz treći i četvrti mjesec su otkazane, a i svibanj će vjerojatni biti ista priča.

Kako nitko ne zna do kada će sve ovo trajati i hoće li, kad sve i završi, gosti uopće imati novca i slobodnog vremena (puno onih koji nisu dobili otkaz sada koriste godišnje odmore) za putovanje, iznajmljivači se više ni ne čude što su počeli otkazi i termina usred ljeta.

U takvoj situaciji kao melem na ranu iznajmljivačima na Airbnb-u, a njih je u Hrvatskoj na tisuće, stiže informacija od glavnog direktora Briana Cheskyija da će dio novca od izgubljenih rezervacija ipak dobiti. Naime, gostima je zbog preporuka zdravstvenih vlasti da ostanu kod kuće uslijed pandemije Airbnb u cijelosti vraćao uplaćeni novac, a sada je odlučio bar dio tih sredstava refundirati domaćina i to iz svoga budžeta.

Osnovali su krizni fond u vrijednosti od 10 milijuna dolara za pomoć domaćinima, koji imaju status superhosta i zadovoljavaju još neke uvjete, ali i 250 milijuna dolara za pomoć svim ostalim domaćinima koji su suočeni s otkazivanjem rezervacija

Za rezervacije otkazane zbog pandemije bolesti COVID-19 koje ispunjavaju potrebne uvjete Airbnb će domaćinima smještaja isplatiti 25 posto iznosa koji bi inače dobili na temelju svojih uvjeta otkazivanja.

- Isplatit ćemo 250 milijuna dolara pomoći domaćinima kako bismo pomogli nadoknaditi izgubljene prihode za rezervacije otkazane zbog pandemije bolesti COVID-19. Kad vam gost zbog okolnosti povezanih s pandemijom otkaže rezervaciju čiji je datum početka u razdoblju od 14. ožujka do 31. svibnja, mi ćemo vam isplatiti 25 posto iznosa koji biste inače dobili na temelju svojih uvjeta otkazivanja.

To se pravilo primjenuje retroaktivno i vrijedi za sve rezervacije otkazane u ovom razdoblju zbog pandemije bolesti COVID-19. Taj iznos u cijelosti pokriva Airbnb. Isplata ovih sredstava započet će u travnju. Gosti s rezervacijama ugovorenim najkasnije 14. ožujka i dalje će moći otkazati te rezervacije i dobiti standardni povrat novca ili popust na putovanja u vrijednosti od 100 posto od uplaćenog iznosa - poručio je Chesky u svom videobraćanju iznajmljivačima

Kazao je i kako je pred vodstvom Airbnb-a bila velika nedoumica što učiniti nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 11. ožujka proglasila pandemiju

- Znali smo da će, dozvolimo li gostima otkazivanje rezervacija uz povrat novca, to imati ozbiljne posljedice na financije koje vam život znače. Istodobno, međutim, nismo ni mogli dozvoliti da gosti i domaćini budu primorani dovoditi se u rizične situacije i stvarati dodatne rizike za zdravlje svojih sugrađana. Odlučili smo da gostima moramo pružiti mogućnost otkazivanja rezervacija uz puni povrat novca, što uključuje i naše naknade - pojasnio je Chesky napominjući kako su se prvenstveno vodili ciljem da zaštite zdravlje. Poslije mu je, kaže, bilo žao jer tu odluku nije prethodno iskomunicirao s iznajmljivačima i zato im je sad ponudio niz konkretnih financijskih mjera pomoći.

Ovakvom potezu vodstva Airbnba malo tko se nadao, pa se vijest već počela širiti i među hrvatskim iznajmljivačima. To će ih, komentiraju, bar malo spasiti od krize, a pogotove one koji su dizali kredite za kupnju i uređenje apartmana.

- Da bar ovi iz Booking.coma isto to naprave - komentiraju iznajmljivači koji se oglašavaju na ovoj drugoj platformi.

24. travanj 2024 11:19