StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjeftino, ali štetno

Nakon limuna, na policama trgovina i naranče prskane opasnim fungicidom: ‘Piše da kora nije za jelo, ali...‘

Piše Šbenski.hr
22. svibnja 2023. - 11:11

Iz Razvojne organizacije zaštite potrošača uputili su mail u kojem upozoravaju javnost na sporno voće po trgovinama.

O zatrovanom limunu s imazalilom po upozorenju ROZP-a, pisali su mediji prije dvije godine, ali nijedna institucija sistema nije reagirala, pa se takav limun i danas nalazi na policama trgovina u Hrvatskoj, ali ne i drugim članicama EU. ROZP je još 2014. Upozoravao na prehrambene proizvode upitne kvalitete, ali čak ni inspekcije nisu željele ili smjele u velike trgovačke lance.

Da podsjetimo radilo se o jeftinom limunu II klase iz uvoza gdje je na deklaraciji pisalo: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom". To upozorenje piše i danas na deklaraciji limuna bilo pakiranog, bilo u rinfuzi, osim onoga gdje piše „Eko limun“. Znači od kad je ROZP uočila trovanje imazalilom prošlo je devet godina, a limun tretiran imazalilom je i dalje na policama naših trgovina.

Ove godine u ROZP-a je uočeno da su trgovine pune naranača iz uvoza (uglavnom Egipat) gdje na deklaraciji sitnim slovima također piše: „Kora nije za jelo, tretirano imazalilom“

Malo koji potrošač je to uopće uočio, ali je poznato da se od kore naranči rade kolači i da se u većinu kolača nariba korica limuna. Svojevremeno su se iz resornog ministarstva očitovali da se radi o malim količinama imazalila i da nije štetan za zdravlje, ali su prešutjeli da se imazalil skuplja u organizmu i kumulativno kroz neko vrijeme će biti vrlo poguban za zdravlje potrošača koji konzumira voće tretirano imazalilom, a i kora voća ne zadržava imazalil da probije u plod.

Stoga ROZP opetovano upozorava potrošače i javnost da je Imazalil fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.

Zato savjetujemo potrošačima: pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije. Ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da Vam je predoči, a naravno i Državni inspektorat ima što za reći ako se prijavi trgovac da na proizvodu nema deklaracije, a u takvim slučajevima kada nema deklaracije ili je nečitljiva, dovoljno je problem prijaviti najbližoj udruzi za zaštitu prava potrošača.

Zar hrvatski potrošači ne zaslužuju proizvode I klase koji nisu zatrovani pesticidima i fungicidima ? Neka otrove i zagađeno voće jedu trgovci i uvoznici koji su uvezli takve proizvode. Hrvatski potrošači zaslužuju puno više, prvenstveno da jedu zdravu i kvalitetnu hranu.

Naranče I klase u drugim državama EU nisu ništa skuplje od naranči II klase tretirane imazalilom u Hrvatskoj. Imazalil usporava truljenje, zato jedemo „svježe“ naranče i limune iz uvoza od prije pet i više godina.

Mi potrošači smo regulatori tržišta i imamo pravo sami odlučiti gdje i kako ćemo trošiti svoj novac - poručuju iz ROZP-a.

20. travanj 2024 00:51