StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEĆANJE NA HEROJA

Na današnji dan 1991. poginuo je čovjek koji je prvi najavio napad na jug Dalmacije, njegova smrt splet je bizarnosti

Piše dv
25. listopada 2023. - 15:45

Na današnji dan, 25. listopada 1991. godine, obilazeći prvu crtu bojišnice, poginuo je Miljenko Bratoš.

U sastav Zbora narodne garde dragovoljno se uključio 1. lipnja 1991. godine. Njegovo ratno djelovanje bilo je od iznimne pomoći tijekom vojnih akcija na jugu Hrvatske, a odlikovan je i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog pletera i Spomenicom Domovinskog rata.

Važno je istaknuti kako u znak sjećanja na Bratoša ulica u dubrovačkom Lapadu nosi upravo njegovo ime.

- Miljenko Bratoš bio je sekretar tadašnjeg općin­skog Sekretarijata za narodnu obranu, jedan od najzaslužnijih organizatora obrane Grada. Bio je prvi čovjek u Dubrovniku koji je procijenio da će se dogoditi strbočetnička i crnogoraska agersija na jug Dalmacije.

Već tada je sa skupinom dragovoljaca pripremao je skloništa, vodu, hranu, agregate, zalihe krvi. U tom smo segmentu bili relativno spremni za rat – kazao je danas pokojni general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika, o Bratoševoj ulozi na početku rata.

Već u ožujku 1991. organizirao je postrojbe za motrenje pograničnih područja. Nešto kasnije je uz Aljošu Nikolića i Rudija Butkovića bio osnivač Odreda naoružanih brodova te je organizirao vađenje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava iz dubrovačkog podmorja kako bi se materijal iskoristio za izradu bombi, tzv. "televizija", u tvornici TUP.

Grad je bio u potpunoj blokadi i da ne bi tijekom noći došlo do ubacivanja specijalnih agresorskih skupina, postojale su tzv. "mrtve straže", one čiji su pripadnici najprije pucali, a onda zaustavljali.

- Pokojni Bratoš prošao je porkraj straže i rekao: "Vraćam se za 20 minuta". U međuvremenu se straža smijenila. Došla je druga postava, on se zadržao duže nego što je trebalo, i u povratku, misleći da je ista ekipa na straži, nije stao nego je produžio i stražar je pucao – prepričao je general Marinović tragični događaj.

image

Miljenko Bratoš

Privatni album
27. travanj 2024 16:17