StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'nije dobro'

Insajderski izvještaj iz Kolindinog stožera: iza nasmijanih lica krili su se zabrinutost i razočaranje; Atmosfera je bila gubitnička, u 23 sata ondje više nije bilo nikoga

Piše Rozita Vuković, Vanja Nezirović/JL
23. prosinca 2019. - 10:20

- Čestitam svojim, neću reći protukandidatima, nego sukandidatima i glasačima koji su mi omogućili ulazak u ovaj drugi krug na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli, deset na jednoga, odnosno deset na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svojem političkom spektru za razliku od Milanovića. Ali sad se svi moramo skupiti na okup i idemo u pobjedu - poručila je sinoć u 22.30 sati Kolinda Grabar-Kitarović, koja je s malom razlikom uspjela pobijediti Miroslava Škoru te s nešto više od 26 posto glasova izborila ulazak u drugi krug.

Milanović i Grabar-Kitarović u drugom krugu, Škori nedostajalo manje od tri posto glasova

Protivnik će joj biti Zoran Milanović, čije se ime sinoć u stožeru baš i nije spominjalo iako je stalno vodio, jer se u prvom krugu, barem što se tiče HDZ-ovaca, sve vrtjelo oko pobjede nad Škorom. Grabar-Kitarović je u govoru zahvalila HDZ-u te pozvala na zajedništvo.

Desna opcija

- Stojim pred vama i tražim vaše povjerenje za glas u drugom krugu. Pozivam sve vas, od Slavonije do Dalmacije, da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku - poručila je Grabar-Kitarović.

I dok se u svojem sinoćnjem govoru odmah okrenula Škorinim biračima, na Milanovića je smjesta krenula žestoko.

- Moj protukandidat želi da se predsjednika bira u Saboru, zapitajte se zašto je uopće ušao u ovu bitku ako vjeruje da ne može ništa napraviti. Pa upravo je danas narod pokazao da želi na izborima birati predsjednika - poručila je Grabar-Kitarović. Premijer Andrej Plenković stajao je uz nju na pozornici, ali nije govorio, nego se javnosti obratio kasnije.

- Ovi rezultati nisu iznenađujući, dio biračkog tijela na desnoj opciji podijelio se između Grabar-Kitarović i Škore - poručio je Plenković i dodao da ne vjeruje da će Škorini birači glasati za Milanovića u drugom krugu.

- Iznenađen sam koliko me puta Škoro prozvao u kampanji, nismo se dugo vidjeli - rekao je Plenković.

Na pozornici je uz Grabar-Kitarović stajao i njezin suprug Jakov Kitarović, koji je na HDZ-ovim skupovima dobivao najveće ovacije.

Bez euforije

“Oj, Zagoro, lijepa li si, Slavonijo, zlatna li si...” pjevali su uglas generali Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac i ostali u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović dok je s druge strane jedan HDZ-ovac, blizak dosadašnjoj predsjednici, promatrao rezultate koje je ostvarila u Slavoniji.

- Nije dobro - komentirao je kimajući. - Nadam se da će HDZ shvatiti poruku. Kako je moguće da je kandidat bez stranačke podrške ostvario toliko dobar rezultat? To je ozbiljan rezultat koji je ostvario Škoro, posebno nakon onakvog nastupa na sučeljavanju. Sad treba čuti što će Škoro najaviti u svom govoru, hoće li reći da osniva svoju stranku, pokreće političku platformu ili snima novi album - nastavio je.

Atmosfera u stožeru, piše Jutarnji list, bila je daleko od euforične, kakva je bila prije pet godina. Sve do 21 sat u dvorani je bilo više predstavnika medija nego HDZ-ovaca, a premijer Andrej Plenković i članovi Predsjedništva rezultate su čekali u posebnoj prostoriji na katu.

- Znate kako ljudi ne vole ući u dvoranu dok tu nisu članovi Predsjedništva, uvijek se okupljaju oko vodstva - rekao je jedan izvor iz vrha stranke. Drugi nisu baš bili zadovoljni raspoloženjem u dvorani.

- Atmosfera je gubitnička, nismo to smjeli dozvoliti. Premalo je ljudi, sve je nekako otužno - komentirao je jedan član HDZ-a. HDZ-ovci su uglavnom gledali u svoje mobitele, stalno provjeravajući rezultate koje je puštalo Državno izborno povjerenstvo, analizirajući razliku između Škore i Grabar-Kitarović. Odahnuli su tek oko 21 sat, kad je postalo jasno da Grabar-Kitarović ipak ulazi u drugi krug.

- Gdje su ona vremena iz 90-ih, kad smo u subotu već znali rezultate - našalio se jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Miješanje karata

Loša atmosfera nije omela ekipu generala predvođenu Ljubom Ćesićem Rojsom i ostalima, koji su i zapjevali, ali ni to nije potrajalo. U početku večeri, kad su se pojavile izlazne ankete, HDZ-ovci su bili prilično nervozni.

- Plenković je kriv za ovaj rezultat, Kolinda je kolateralna žrtva - komentirao je jedan član stranke.

- Sad treba sve učiniti da ujedinimo desno biračko tijelo, koje se nakon europskih izbora, zapravo, podijelilo. Otad imamo otvoren desni bok, a moguće ga je zatvoriti - upravo je Grabar-Kitarović ta koja treba raditi na tome. Ne smije se ići u konfrontaciju s biračima Miroslava Škore, a to smo već otprije trebali primjenjivati - komentirao je jedan od HDZ-ovaca iz vrha stranke.

U stožeru su sinoć uglavnom bili uvjereni da će Grabar-Kitarović pobijediti i u drugom krugu.

- Drugi krug je novo miješanje karata, to je nova bitka, u kojoj ćemo mi pobijediti - komentirao je jedan istaknuti HDZ-ovac koji smatra da će se Škorini glasovi samo preliti Grabar-Kitarović.

- Ne može se to samo tako zbrajati, neki neće izaći na birališta, a neki će možda i namjerno sabotirati drugi krug - dodao je njegov strančaki kolega. Stožer je sinoć već u 23 sata bio potpuno prazan, piše Jutarnji list.

16. travanj 2024 12:22