StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmiroljubiva inicijativa

‘Hod za život‘ i ove godine u Šibensko-kninskoj županiji: ‘Već 18. dan od začeća djetetu kuca srce‘

Piše K. G.
12. ožujka 2024. - 18:14

Građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude, ove će godine hodati u 15 hrvatskih gradova. Deseci tisuća građana svojim će sudjelovanjem u Hodu za život, obitelj i Hrvatsku kroz peti, šesti i deveti mjesec ove godine slaviti životi, iskazujući solidarnost s nerođenim djetetom, svakim djetetom, majkom i ocem.

„Prvi Hod za život održan je 2016.g. u Zagrebu, te se od tada svake godine broj gradova i sudionika povećava. Uz grad Sinj, po prvi puta za život hodat će se i u gradu Opuzenu, koji se ovoj rijeci života u dolini Neretve pridružio uz Ploče i Metković“, istaknula je Ana Postrimovski, koordinatorica Hoda za život u Opuzenu.

‘‘Želimo da Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.

Ova miroljubiva inicijativa građana potrebna je u svakom gradu i svakoj sredini, jer traži uvažavanje znanstvenih činjenica koje izvan svake sumnje potvrđuju da život svakog od nas počinje začećem, već 18. dan od trenutka začeća djetetu kuca srce.‘‘, istaknuo je Domagoj Jurković, koordinator iz Knina.

image
Joško Ponoš/Cropix

Željka Markić, iz nacionalne organizacije Hoda za život istaknula je da se u Hrvatskoj sustavno krše radna prava trudnica i majki male djece. Nakon povrataka s rodiljnog dopusta žene se vraća na manje zahtjevna i niže plaćena radna mjesta.

Ograničava se njihovo zakonsko pravo na brigu o bolesnoj djeci.

Zbog majčinstva im se ne produžuju ugovori o radu.

Istovremeno se iz pozicija političke moći usmrćivanje zdrave i bolesne djece u majčinoj utrobi proglašava – poželjnim. Ženi koja je usmrtila svog bolesnog, nerođenog sina koji je mogao preživjeti izvan njezinog tijela - dodjeljuje se novčana nagrada.

Kakav odnos se time stvara prema svoj bolesnoj djeci u društvu? Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novaca u svoju djecu nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađane, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka.

27. travanj 2024 08:33