StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdan ponosa i pravde

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač prije devet godina pušteni su iz Haaga, pogledajte fotografije oluje radosti

Piše šibenski.hr
16. studenog 2021. - 12:51

Na današnji dan, 16. studenoga 2012. godine Haaški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo puštanje iz pritvora.

image
Doček za pamćenje na Trgu bana Jelačića
Sandra Šimunović/Cropix

Prije točno devet godina sudac Theodor Meron izgovorio je povijesne riječi: 'Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu'.

image
Ante Gotovina na putu s Plesa prema Trgu bana Jelačića
Goran Mehkek/Cropix

Pravomoćnom presudom Međunarodnog Kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica hrvatskih generala nisu bili članovi nikakvog udruženog zločinačkog pothvata i da nisu krivi za topničke napade na civilne ciljeve tijekom oslobodilačke akcije Oluja, što je bio temelj prve presude ICTY-ja.

image
Mladen Markač na putu s Plesa prema Trgu bana Jelačića
Goran Mehkek/Cropix

General Gotovina u pritvoru je proveo preko dvije ili pol tisuće dana, a Mladen Markač oko dvije tisuće.

image
Ante Gotovina sluša oslobađajuću presudu u Haagu
Boris Kovačev/Cropix

Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanima. Generale je na aerodromu dočekao tadašnji državni vrh.

image
General Mladen Markač na svečanosti u Osijeku 1. prosinca 2012.
Emica Elvedji/Cropix

- Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i u Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno - kazao je tada general Ante Gotovina povijesnu rečenicu.

image
Na Trgu bana Jelačića ljudi su se okupili znatno prije dolaska generala
Davor Pongračić/Cropix

umjesto zatvora - sloboda i odlikovanje

- Moj je ponos bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese - rekao je general Markač.

image
Gotovina i Markač u Sisku nakon 20 dana slobode
Mate Piškor/Cropix

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna 18. studenoga 2013. godine, točno na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

image
Generali Ante Gotovina i Damir Krstičević u Splitu u rujnu 2013. na
otkrivanju spomenika 4. gardijskoj brigadi
Tom Dubravec/Cropix

Protiv generala Gotovine i Markača na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu je 2001. godine podignuta optužnica zbog navodnog zločinačkog pothvata da je Operacijom Oluja - kojom je 1995. godine slomljena srpska paradržava u Hrvatskoj - počinjen genocid protiv etničkih Srba u Hrvatskoj. Bili su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

image
Generali Mladen Markač, Ivan Čermak i Ante Gotovina u vukovarskoj koloni 2013. godine
Emica Elvedji/Cropix

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, na vlastiti poticaj, odlikovala je general pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2018. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

image
Osječki mural iz studenoga 2012. s likovima generala
Vlado Kos/Cropix

Generali Mladen Markač i Ante Gotovina, koji se uspješno bavi uzgojem tuna, danas se rijetko pojavljuju u javnosti, uglavnom u protokolarnim državnim i vojnim prigodama, ali dan njihova puštanja na slobodu nije zaboravljen.

image
Ante Gotovina u prosincu 2012. s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem
Goran Mehkek/Cropix
16. travanj 2024 12:51