StoryEditorOCM

Epidemiologinja Petrović: ‘Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko 2000 dnevno‘

Piše Hina
19. listopada 2020. - 09:38

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u emisiji U mreži Prvog je rekla kako se očekuje i ovaj tjedan rast broja novooboljelih, ali se nada da će dosljednom primjenom mjera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast oboljelih.

Broj zaraženih u Hrvatskoj, ali i na gotovo cijelom kontinentu zabrinjavajuće raste, virus se probio u zdravstveni sustav. Prema nekim dramatičnim najavama, već krajem ovoga mjeseca mogao bi se dogoditi slom zdravstva.

- Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko 2 tisuće dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mjera - kazala je Petrović.

Ozren Polašek profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu je istaknuo kako smo proljetos imali manji broj zaraženih, ali je bila veća smrtnost.

- Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje bilježe prilično velike brojke slučajeva oboljelih - kazao je Polašek za HRT i dodao kako smo mi tijekom ljeta imali dva do tri puta manju stopu smrtnosti. 

Upravo stoga su se ljudi počeli manje pridržavati mjera i to je rezultat brojki koje imamo ovih dana.

Manji broj zaraženih u Zagrebu

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 192 nova slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Manja brojka novozaraženih posljedica je vikenda i manjeg broja testiranja, pojasnio je.

Nije međutim naveo koliko je testiranih uzoraka. Više podataka, kazao je, bit će objavljeno uskoro, na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

19. travanj 2024 09:28