StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetinflacija perfekcije

Danas počinje upis u srednje škole, ali postoji jedan problem. ‘Previše je odlikaša s 5.0, nemamo način kako odabrati‘

Piše Šibenski.hr
29. svibnja 2023. - 06:30

Kreću upisi u srednje škole, pri čemu se osmaši trebaju elektroničkim putem prijaviti u sustav. 

Miho Štefelić je odlučio da želi upisati hotelijersko-turističku ili ekonomsku školu.

"Šest škola se treba staviti na taj popis. Sada znam ove dvije i stavit ću neke u koje bi trebao upasti sto posto ako ne uspijem na ova prva dva izbora. Sada se ispravljaju ocjene. Ljudi se trude da imaju što bolje ocjene za upis u srednju školu. Neki jako puno. Ja ne tako puno jer nemam puno toga za ispravljati", rekao je za RTL.

Doduše, mjesta za upis ima više nego učenika. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, za sljedeću školsku godinu planirano ih je 48.753, odnosno 2.193 razreda. Od toga 24 posto za gimnazije, 41 posto za četverogodišnje, 14 posto za trogodišnje strukovne škole, a 11 posto slobodnih mjesta otpada na obrtnička zanimanja.

image
Goran Sebelic/Cropix

A, zbog problema s hiperinflacijom odlikaša, za upis u neke škole će biti potrebno položiti i prijemni ispit. Tako se, na primjer, čak osam zagrebačkih gimnazija odlučilo se na takvu praksu. 

Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu, upućuje kako ima puno više djece s prosjekom 5.0 nego što ih njegova ustanova može upisati pa tako ne postoji adekvatan način za odabir.

"Provodimo prijemni jer ih ne možemo upisati više nego što imamo mjesta. Novost za učenike zagrebačkih osnovnih škola je da se mogu upisati s jedinstvenim prijemnim ispitom u prirodoslovno-matematičke, ali i dvije opće gimnazije. Međusuobno ćemo priznavati rezultate i upisivati ih u sustav, a učenici će onda moći odlučiti hoće li odabrati jednu ili drugu školu", rekao je Jelenski.

image
rtl screenshot

Zbog svega navedenog, mnogi su mišljenja da sustav upisa treba mijenjati. Krešimir Supanc, ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana, sugerira da postoji prostor za napredak.

"U kojem smjeru, kroz vanjsko vrednovanje, malu maturu ili nešto treće trebaju odlučiti prosvjetne vlasti. Mislim da nije realno da imamo toliko odlikaša koji onda nakon prvog razreda srednje se više ne pokazuju kao odlikaši ili u jako malom postotku", ističe Supanc.

Osmaši će 10. srpnja znati koju su srednju školu uspjeli upisati.

16. travanj 2024 11:36