StoryEditorOCM

Capak: Veći dio populacije procijepit ćemo do ljeta. Zasad su prijavljene tek blage nuspojave. Beroš: Do sada se cijepilo više od 20 tisuća ljudi

Piše Hina
7. siječnja 2021. - 13:33

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da bi Hrvatska, ako se krajem siječnja odobri i treće, Oxfordsko cjepivo na podrčju Europske unije, mogla procijepiti veći dio populacije do kraja drugog kvartala 2021. godine.

"Jučer je u Europskoj uniji registrirano Modernino cjepivo, koje smo naručili u milijun doza. Nadamo se da će do kraja siječnja biti registrirano i Oxfordsko cjepivo, kojeg smo naručili u 2,7 milijuna doza", kazao je Capak nakon što je održano javno cijepljenje desetero članova Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Istaknuo je da bi nakon odobrenja ta dva cjepiva, moglo očekivati da se najveći dio Hrvatske populacije mogao procijepiti u prvom i drugom kvartalu 2021. godine, dakle do ljeta. 

Istaknuo je da cjepivo tvrtke Moderna je logistički jednostavnije za skladištenje i prijevoz u odnosu na Pfizer/BioNTechovo cjepivo, jer je jednostavnije za skladištenje.

"Mi se nadamo da će to olakšati postupanje na čitavom teritoriju Hrvatske, naročito za liječnike obiteljske medicine koji će onda lakše moći skladištiti cjepivo i koristiti ga duže", kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a istaknuo je da je od prve primjene cjepiva do danas, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) zaprimila je više od 20 prijava nuspojava od primjene cjepiva, no da se u najvećem broju slučajeva radi se o boli na mjestu uboda.  

"To i proizvođač cjepiva navodi kao najčešće nuspojave.  Osim bola na mjestu uboda, cijepljeni su prijavili mučnine, glavobolje ili blagu temperaturu, što spada u nuspojave blage naravi", zaključio je Capak.

Upitan boje li se kritika zašto cjepivima koja su namijenjena najrizičnijim skupinama, ipak primaju državni dužnosnici, Capak je istaknuo da su nekoliko doza cjepiva izdvojena kako bi se građanima poslala poruka o dobrobiti cijepljenja. 

"Kao poruka poruka građanima da je cjepivo sigurno i da se svi trebamo cijepiti, dobro je da se odvojilo nekoliko doza, da se pokaže da je cjepivo sigurno i da nikome ne prijeti nikakva opasnost od toga i da je dobro da se svi skupa cijepimo", poručio je.

Ističe da je 50 posto ljudi u Hrvatskoj ima čvrsto uvjerenje da će se cijepiti, ali ima i 20 do 25 posto onih koji se dvoume, pa je slanje ovakve poruke važno upravo za njih.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na Vladi kako su do danas protiv covida-19 u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe.

"Uz nastavak pada broja novohospitaliziranih i aktivnih slučajeva vjetar u leđa nam daje i podatak o trendu cijepljenja. Hrvatska je prema broju cijepljenih na 100 stanovnika trenutno peta u EU, odnosno 12. na svijetu po broju cijepljenih u ukupnom stanovništvu", rekao je Beroš na sjednici Vlade i  još jednom pozvao građane na cijepljenje protiv covida-19.

"U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zaključno sa 6. siječnja aplicirano je 1.928 doza cjepiva, od čega 630 na žurne službe, 783 na civile a ostalo na korisnike domova i zdravstvene djelatnike".

Beroš kaže kako je plan da se u toj županiji cijepljenje proširi dodatno na pripadnike žurnih službi te građane u kolektivnim smještaju. Stoga će određene količine cjepiva biti preusmjerene u to područje iz drugih županiju kako bi se omogućilo cijepljenje 800 osoba tjedno.

Beroš je rekao i da je Hrvatska rezervirala 715.970 inicijalnih  i 284.000 dodatnih doza jučer odobrenog Moderninog cjepiva, koje je logistiki praktičnije i manje zahtjevno pa se očekuje lakše cijepljenje na terenu.

"Prva isporuka državama EU počinje 11. siječnja a Hrvatskoj je tijekom siječnja i veljače namijenjeno 52.000 a do kraja ožujka ukupno 90.000 doza cjepiva".

19. travanj 2024 20:56