StoryEditorOCM
Crna kronikalikvidacija na cesti

Počelo suđenje za ubojstvo u Omišu, Ringwald: Nas se optužuje za nešto šta nismo napravili. Tada sam bija u Šibeniku, imam desetak svjedoka za to

Piše Vladimir Urukalo
26. studenog 2020. - 12:21

- Časni sude, ja ne razumin optužnicu iz razloga šta je ista inscenirana i nije u skladu s dokazima. Nas se optužuje za nešto šta nismo napravili. Ne razumin je jer nitko, pa ni ja, ne mogu biti u isto vrime na dva mista, a u vrime za koje me terete sam bija u Šibeniku i imam desetak svjedoka za to. Spreman sam i zdrav, raspravno sam sposoban za pratiti suđenje - kazao je u četvrtak u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda Stjepan Ringwald, 48-godišnjak iz Šibenika kojeg optužnica ŽDO-a tereti da je zajednički i dogovorno s Jerkom Pirićem (35) iz Splita i Vladom Zolotom (47) iz Omiša dogovorio i realizirao ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska 9. studenog 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Kad ga je predsjednica sudskog vijeća sutkinja Ivona Rupić upitala je li dobio i razumio pouku o pravima, kazao je da je primio i da je to pouka samo na papiru jer se ona u "dosadašnjem tijeku postpuka nije primjenjivala".

I Ringwald, koji je u sudnicu uveden vezanih nogu i ruku sa krznenom kapom na glavi, bosonog i sa sunčanom naočalama na licu, kao i Pirić i Zolota koji su bili manje upadljivo odjeveni nego on, su rekli, nakon što je Rene Laura, zamjenica ŽDO-a pročitala optužnicu, da se ne osjećaju krivima.

- Tekst optužnice savršeno razumijem, ali smisleno ona doista nema nikakvog smisla. Nanosi mi se velika nepravda i sramota, a ja ne samo da nisam kriv nego apsolutno nemam nikakve veze s ovim za što me se tereti - komentirao je Zolota.

Ringwald je čak kazao da će odmah dati obranu jer da se ona temelji na "istini koja se satoji od tisuću i milijun detalja", no nakon kratke konzultacije sa svojim odvjetnikom Borisom Majićem, odlučio je da će je ipak iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Optužnica ŽDO-a tereti bivšeg motociklističkog asa Ringwalda da je tog dana oko 14 sati, na Jadranskoj magistrali kod Omiša, nakon što je pratio Fistaniča koji je bio u svom VW Polu s djevojkom V.J., a kad je ovaj zastao kod skretanja za Brzet, odmah na izlasku iz Omiša u smjeru juga kako bi pojeli hranu kupljenu netom prije u jednom fast foodu, došao skuterom Yamaha T-max do Fistanićevog vozila.

U Fistanića, kroz poluotvoreni prozor s vozačeve strane, ispaljuje šest metaka, pogodivši ga u glavu i vrat. Nakon ubojstva, ubojica motociklom koji je, utvrđeno je istragom, ukraden nekoliko mjeseci prije u Splitu bježi cestom preko Naklica, Tugara, Srinjina i Žrnovnice do Splita gdje je na Pazdigradu kod kontejnera za smeće ostavio skuter i pješke se vratio na parking kod Lovrinca, gdje je ostavio svoje vozilo s kojim je došao iz Šibenika.

Pirić i Zolota su, po optužnici, sve pripremili i dogovorili, a Ringwald je došao na splitsko groblje Lovrinac vozilom Renault Kangoo, a potom su se Fiat Doblom u vlasništvu Zolotine turističke agencije prebacili do Omiša, do Zolotinog apartmana gdje se Ringwald presvukao. Izašao je iz apartmana odjeven u tamnu jaknu, s tamnom kacigom i rukavicama na rukama te krenuo obaviti ono zbog čega je, po optužnici, i došao iz Šibenika.

20. travanj 2024 06:13