StoryEditorOCM
Crna kronikastrašna smrt

Mještani tuguju za muškarcem kojeg je usmrtio opasni kukac. Stršljeni su sve ubojitiji: ‘Nije svejedno gdje ubode, a najvažnija je hitna reakcija‘

Piše Višnja Gotal/JL
11. srpnja 2022. - 23:22

Stršljeni ubijaju sve češće. Nakon što je prošle godine od njihova uboda u bolnici umro Slavonac, niz je ove godine nastavio muškarac (59) iz općine Gornja Voća u Varaždinskoj županiji. Opasni kukac obojicu je napao dok su obavljali svakodnevne poslove.

Najnoviji slučaj dogodio su u subotnje predvečerje kad je susjed zamolio susjeda da mu pomogne u poslovima na obiteljskom gospodarstvu.

Omiljen u Voći

Kako je o daljnjim događajima izvijestila PU varaždinska, na dvorištu su pomaknuli rolo balu sijena kad ih je obojicu napao roj stršljena koji su se nalazili ispod bale. Njih su se dvojica sklonili u obiteljsku kuću, gdje je Marijanu Ljubiću pozlilo, završio je u bolnici i ubrzo umro.

Marijan Ljubić uživao je dobru reputaciju u Voći. Nije bio zaposlen, radio je na svom imanju, najviše se bavio kravama i purama. Gotovo da nema blagdanskog stola u njegovu kraju na čijoj se trpezi nije našla ptica iz Ljubićeva uzgoja.

I Ines iz lokalne trgovine od njega je naručivala svježu puricu, Marijan se nije ženio, nema djece, ali je susjede bedinao kao da su mu rod rođeni pa ih je njegova smrt snažno potresla. Ines i njezina kolegica su jako tužne, piše Jutarnji list.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Napali učenike

- Dolazio je svako jutro, kupovao dvije krafne i kruh te obavezno ostao malo porazgovarati. Rado nam je nešto donosio, poput svog sira i vrhnja. Za Božić smo svi od njega naručivali purice. Lani mu je od 60 i nešto preživjelo samo tridesetak, nije znao što se dogodilo. U svakom slučaju, bio je sjajan čovjek - kažu djelatnice.

Jedna od njih, Ines, tužno prepričava kako je rekla da sin za rođendan želi bananu, a ona nema pojma kako da je posadi.

- Sutradan je Marijan došao sa stablom banane. Nitko sretniji od mene i Marijana, a tek moj sin... Baš u petak, kad smo ga zadnji put vidjele, donio mi je biljke za čaj da si posušim. Biljke se još nisu ni osušile, a njega više nema. Tužno - kaže prodavačica Ines na kojoj se vidi da joj je Marijan prirastao srcu. Pokazuje nam fotografiju mršavog mlađeg čovjeka između dva lista banane, ali ne može nam je, kaže, dati jer ne želi ići mimo rodbine.

Sve ubojitiji

Stršljeni su u zadnje tri godine sve ubojitiji. Još nije zaboravljen slučaj kad su lani u šumi našičkoga područja uboli mlađeg muškarca, oca male djece, koji je s teškim posljedicama hospitaliziran u KB-u Osijek, gdje je gotovo i preminuo. Odmah po dolasku je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju jer je bio u izuzetno teškom stanju.

Stršljeni su prošle godine, ali nasreću bez fatalnih posljedica, napali učenike i nastavnike iz Požege. Stradao nije nitko, ali djeca su doživjela veliki stres.

Zbog sve težih posljedica uboda stršljenova prošle su godine iz Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek upozorili da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa i da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

"Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu treba voditi računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, tako da je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć", upozorila je liječnica za Glas Slavonije.

Mjesto uboda hladiti ledom i javiti se u bolnicu

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, Ivica Labaš, za Jutarnji kaže da su vatrogasci u prošloj godini intervenirali devet puta radi uništavanja stršljenovih gnijezda.

Pri ubodu stršljena najvažnija je hitna reakcija.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i odmah se javiti u bolnicu. Valja obratiti pozornost na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku kao što su otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica. Ne reagira li se odmah lako može doći do najgoreg ishoda.

24. travanj 2024 15:39