StoryEditorOCM
Crna kronikaNAMJEŠTANJE ISPITA

Jutarnji neslužbeno doznaje: Gabrijela Žalac obuhvaćena istragom oko Josipe Rimac!

Piše Željko Petrušić
27. kolovoza 2020. - 09:19

Prema neslužbenim informacijama, jedna od osoba koju je USKOK obuhvatio u najnovijem proširenju istrage protiv Josipe Rimac je i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Uskok je, kažu naši izvori, tereti u dijelu optužbi koje se odnose na namještanje polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac i s njom povezanih osoba u Ministarstvu uprave. Službene potvrde za to za sada nema. 

Podsjetimo, Uskok je u srijedu izvijestio da je na temelju kaznene prijave PN Uskoka donio još jedno rješenje o proširenju istrage protiv Josipe Rimac, donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice. 

Ovim rješenjem uz Rimčevu je obuhvaćeno još 17 osoba među kojima je navodno i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić.

Istraga je proširena zbog niza daljnjih namještanja pri polaganju državnog stručnog ispita u periodu od kraja 2018. do uhićenja Rimčeve. Čak 11 osoba tereti se da su položili ispit preko Josipe Rimac, koja je kao državna tajnica u Ministarstvu uprave, za njih urgirala suokrivljene ispitivačice, djelatnice tog ministarstva.

Usto, Rimčevu se tereti da je u dogovoru sa šefovima C.E.M.P.-a, kako Uskok navodi, "angažirala pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike s kojim je u tazbinskim odnosima", pa se po svemu sudeći radi o Domagoju Validžiću. 

On im je trebao pregledavati dokumentaciju i davati savjete, ali isto tako i pogodovati kroz svoj utjecaj u Ministarstvu da se C.E.M.P.-ovim vjetroelektranama osigura što veća otkupna cijena struje. Pritom je, tvrdi Uskok, zajedno s Rimčevom pokušavao utjecati i na nadležne u HROTE-u kao i u Ministarstvu.

Međutim, u HROTE-u su odbijeni, a onda je Validžića uputila da on "korištenjem svog utjecaja u Ministarstvu" osigura prihvaćanje zahtjeva C.E.M.P.-a.

Uskok navodi da je on to i učinio te je zajedno s Rimčevom "od službene osobe Ministarstva zatražio donošenje takve odluke koja ipak nije donesena jer je u međuvremenu I. okr. uhićena".

27. travanj 2024 04:49