StoryEditorOCM
Crna kronikaMisteriozan događaj

Izraelac koji je u Splitu htio lažnim čekovima podići čak 100 milijuna kuna za 'Slobodnu' tvrdi: Pet posto je trebalo ići Vujčiću i Spahiji!; Evo što nam je rekao poznati košarkaš

5. studenog 2018. - 11:33

Kad je početkom ove godine splitska policija uhitila 64-godišnjeg državljana Izraela Avrahama Neorija Kurakina iz grada Kfar Saba, koji je u podružnici Privredne banke na Gripama pokušao unovčiti dva lažna čeka na više od sto milijuna kuna, očekivalo se da će se utvrditi tko mu je čekove dao, kome je trebao predati novac da su čekovi unovčeni, tko ga je i zašto uputio da ih pokuša unovčiti baš u Splitu... Jer ipak se radilo o dosta velikoj sumi.

Odgovore na ta pitanja istraga i provedeno suđenje nije dalo jer je Izraelac na ispitivanju na Općinskom državnom odvjetništvu šutio kao zaliven da bi tijekom suđenja pred Zoranom Ivaniševićem, sucem Općinskog suda u Splitu u potpunosti priznao sve za što ga se optužnicom teretilo, no nije želio odgovarati na pitanja niti bilo što više kazati o porijeklu čekova.

Tek nakon što je početkom rujna izašao iz splitskog zatvora i otišao u svoju domovinu, odlučio je za Slobodnu Dalmaciju progovoriti o spornim čekovima, uplićući pritom u priču dva poznata hrvatska sportska djelatnika koji žive i rade u Izraelu - bivšeg košarkaškog reprezentativca i aktualnog sportskog direktora "Maccabija" Nikolu Vujčića te Nevena Spahiju, sadašnjeg trenera istog kluba.

Uhićen u banci

No, prije nego što pokušamo razjasniti njihovu ulogu u cijelom ovom slučaju, pojasnimo da je Kurakin osuđen 11. srpnja ove godine zbog prijevare u pokušaju i krivotvorenja vrijednosnih papira na godinu i sedam mjeseci zatvora, s tim da je sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora, a preostalih godinu dana neće odslužiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Teretilo ga se da je 28. prosinca 2017. godine, "u nakani da se nepripadno materijalno okoristi" došao u poslovnicu Privredne banke te je djelatnici banke dao dva inozemna čeka radi slanja na unovčenje.

Jedan ček izdan je 8. prosinca i glasio je na četiri milijuna i 850 tisuća eura, a kao izdavatelj je na njemu pisalo HSBC, odnosno londonska multinacionalna banka. Drugi ček koji je djelatnicima banke dao Izraelac glasio je na nešto manje od deset milijuna američkih dolara, a njega je 12. prosinca izdala tvrtka "Carmax Auto Superstores", jedna od najvećih američkih tvrtki za prodaju rabljenih automobila.

Optužnica ga je teretila da je znao da su čekovi krivotvoreni, no htio je banku dovesti u zabludu. Kao potvrdu da je znao da su čekovi krivotvoreni tužitelj je naveo da to pokazuje "činjenica da je ček predao u RH, njemu stranoj državi u kojoj nema ni prebivalište ni boravište ni ikakve imovine niti je za bilo koji način vezan za Hrvatsku".

Osobna bankarica koja ga je primila u poslovnici na Gripama kazala je tijekom suđenja da je Kurakin htio otvoriti devizni račun i da je potpisao svu dokumentaciju koju mu je dala te je mislila da će on na račun položiti neku svotu novca. No, on joj je predao dva čeka, a ona mu je odmah rekla da čekovi prije isplate idu na provjeru i da ta procedura provjere te potom isplate traje najmanje 45 dana.

Obavijestila je svoju šeficu, a čekove je stavila u sef. Nakon nekog vremena šefica da joj je rekla da je ček na eure krivotvoren, ali i da je Kurakin u više navrata slao e-mailove u kojima se raspitivao je li novac uplaćen na njegov račun.

Kurakin je 1. veljače došao opet u banku i tražio od osobne bankarice da mu predoči stanje računa te je prosvjedovao zato što novac još nije uplaćen. I sljedećeg je dana komunicirao s bankaricom te je tražio od nje da mu izda pisanu potvrdu da na računu nema novca, a ona je to odbila i rekla mu da se vrati za nekoliko sati. Kad se vratio, dočekala ga je policija i uhitila. Završio je u istražnom zatvoru.

Naknadno je utvrđeno da je i drugi ček, na 10 milijuna dolara, također krivotvoren. Spomenimo i da niti jedna od bankarica koje su s njim komunicirale u poslovnici nije bila osoba koja je mu je "preporučena".

Libanonac i Jordanac

- Došao sam u Hrvatsku jer su mi Vujčić i Spahija te dva Izraelca (bankar Yaacov Shuger zvani Tommy te Zvica Laufer, odvjetnik) koji su također bili umiješani, rekli da imaju dobre veze s menadžericom Privredne banke u Splitu i da će ona osigurati da banka primi čekove bez ikakvih problema, za razliku od drugih banaka u Europi koje prihvaćaju čekove s tako velikom svotom tek nakon duge procedure. Nikad prije nisam bio u Hrvatskoj, a bilo mi je obećano pet posto provizije ukupne svote, pet posto je trebalo ići Vujčiću i Spahiji, i još toliko Shugeru i Lauferu - priča nam Kurakin, pojašnjavajući da nije prije progovorio jer se bojao da tužitelj ili neka druga institucija u Hrvatskoj "ne djeluje protiv mene", ali i zato jer je bio jako bolestan i imao je srčanih problema u zatvoru.

Kaže da ga je njegov izraelski odvjetnik Mordechai Tzivin "prisilio" da prihvati nagodbu i prizna stvari koje nije napravio jer da je to bio jedini način da bude što prije osuđen i pušten iz zatvora kako bi mogao dobiti odgovarajuću medicinsku skrb u Izraelu. U Hrvatskoj je imao odvjetnika po službenoj dužnosti.

- Bojao sam se da ću pogoršati svoju situaciju. Govorio sam o ovome o čemu govorim vama i tužitelju, no on ništa nije zapisao i rekao mi je da nije zainteresiran za ove informacije. Rekao sam isto i policiji, i oni su nešto zapisali. Čekove su mi dali Khaled Yousif Alqimari, državljanin Jordana i Ibrahim Hamza, državljanin Libanona koji živi u Turskoj. Dao sam ih potom Tommyju i Lauferu, koji su mi rekli da su čekovi valjani. Budući da ja nisam specijaliziran za te poslove vjerovao sam im jer su oni financijaši, a Tommy čak ima i uhodani biznis unovčavanja čekova.

Koliko znam, 50 posto svote trebali su dobiti Jordanac i Libanonac, a preostalih 35 posto trebalo je biti uloženo u Hrvatsku prema njihovim instrukcijama - govori 64-godišnji Izraelac koji, prema podacima iz optužnice, ima troje djece, razveden je, privatni je poduzetnik, po zanimanju agronom, s mjesečnim primanjima od oko 5 tisuća dolara.

Spahija: Ovo je ludilo

Na naše pitanje kako su se u cijeloj priči našli Vujčić i Spahija i je li ih poznavao otprije, Kurakin kaže da ih nije poznavao i da su Izraelci organizirali sastanak njega i Spahije.

- On mi je rekao da će letjeti zajedno sa mnom i Lauferom da upoznam menadžericu banke. Vujčić mi je preko telefona rekao da ima jako dobru osobnu vezu s tom bankaricom i da neće biti nikakvih problema. U banku na Gripama sam došao zajedno s Lauferom i Spahijom. Postoji dokument na policiji iz kojeg je vidljivo da su obojica otvorila bankovni račun istog dana kako bi na njega bila isplaćena provizija. Spahija mi je rekao da će on Vujčiću poslati njegov dio - kategoričan je Kurakin.

- Nasluša sam se u svom životu svakakvih gluposti, ali ovo je vrh! Ne znam uopće tko je taj tip, a lako je utvrditi jesam li ja bio tamo jer svaka banka ima videonadzor pa se lako može vidjeti tko je bio u banci s njim tog dana. Ne znam bi li plaka ili se smija, pa ja u Splitu nisam bija godinama, kakve banke, kakvi čekovi... Ova priča o kojoj mi govorite graniči s ludilom, potpuno je šuplja - komentirao nam je trener "Maccabija" Neven Spahija.

Nikola Vujčić, pak, priznao je da je čuo za "sličnu priču", ali da nikad nije vidio ni čuo Kurakina već da jedino zna odvjetnika Zvicu Laufera. Kaže da su i on i Spahija tog 28. prosinca 2017. godine, kad je Kurakin došao u Split u banku s čekovima, bili u Izraelu jer je "Maccabi" imao domaću utakmicu Eurolige s ekipom "Unicaja Malaga" i da je Spahija bio kao trener na utakmici.

- Ja sam upoznao tog odvjetnika Laufera, a kako sam pomogao mnogim Izraelcima kad im je trebalo nešto vezano za Hrvatsku, tako me je i on pitao za savjet. Rekao mi je da ima klijenta koji bi pokrenuo neki biznis u Hrvatskoj te znam li koga tko bi mu mogao pomoći. Preporučio sam mu moju bankaricu u Splitu i to je bilo to.

Kakvih pet posto provizije, to su čiste gluposti! Za šta bi ja triba uzeti proviziju, za telefonski razgovor od tri minute? Ne znam zašto se mene i Nevena uključuje u cilu ovu priču, koji je interes tog tipa. Niti sam ikad s njim pričao telefonom niti uopće znam kako on izgleda - vrlo otvoreno nam je kazao Vujčić.

Pokušavajući razjasniti ovu priču razgovarali smo i s odvjetnikom Zvicom Lauferom koji nam je, pak, kazao da mu je Vujčić vrlo dobar prijatelj i da je Kurakin bio njegov klijent. Potvrdio je i da je on kontaktirao bankara Shugera.

Rad u Africi

- Kurakin me pitao me mogu li mu pomoći, a ja sam trebao tada ići u Hrvatsku gledati jednu košarkašku utakmicu. Znam da je Kurakin bio vrlo siguran oko čekova, očito je vjerovao da su originalni i bio je dobro pripremljen kad smo došli u banku. Poslije tri, četiri tjedna sam doznao da su to falsifikati i rekao sam mu da čekovi nisu pravi, a on je počeo govoriti da ga je banka prevarila. Nemam pojma tko mu je dao čekove, ne znam tko je izvor novca, nikad mi o tome nije govorio. Spahiju ne znam, to što Kurakin priča su bajke.

Kurakin je svojevremeno radio za izraelsku vladu, a poslije je išao u Afriku. Njegova je obitelj poznata i cijenjena u Izraelu. Nikad mi nije rekao odakle mu čekovi, tek da je to naknada za njegov rad u Africi. A što je tamo radio, stvarno ne znam - kazao nam je odvjetnik Laufer.

Na pitanje što misli zašto Kurakin u priču uvlači Vujčića i Spahiju, izraelski "fiškal" veli da misli "da ih hoće ucjenjivati".

- I Vujčić i Spahija su vrlo poznati i priznati u Izraelu, dosta su utjecajni i stvarno ne znam zašto bi ih on sad u sve to upetljavao, to nosi svoje opasnosti - zaključio je Laufer.

Nudi nam je 'informacije'

Prema neslužbenim informacijama iz DORH-a i USKOK-a, doznajemo da je Kurakin preko odvjetnika Mordechaija Tzivina "nudio" neke informacije o porijeklu čekova, no da nikad nije spominjao konkretna imena. Tražio je "oprost" od kaznenog gonjenja, no nije bio spreman pričekati da se njegove "informacije" provjere već je htio da ga se odmah pusti na slobodu iz istražnog zatvora. Naravno, tužitelji na to nisu pristali.

Odvjetnik: Sud mi je klijentu spasio život

Kurakinov odvjetnik Mordechai Tzivin kaže nam da je njegov klijent jako pošten, ali i naivan čovjek i da su ga "previše pametni" ljudi izabrali da bi ga iskoristili. Potvrdio nam je da je Kurakin svojedobno radio za izraelsku Vladu, no ne zna čime se bavio posljednjih godina.

Tzivin se specijalizirao za međunarodno kazneno pravo, a poznat je po tome što je zastupao Ziada Tareqa Abdullah Al-Qattana, nekadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika u ministarstvu obrane Iraka koji je bio optužen da je pronevjerio 800 milijuna dolara.

- Predstavljam klijente širom svijeta i gotovo da nigdje nisam pronašao takav humanitarni stav kakav su imale sutkinje na Općinskom sudu u Splitu, Jadranka Luketin i Ivana Bilušić, no za razliku od sudaca i suda, zatvorske vlasti nisu omogućile mom klijentu košer hranu što vidim kao vjersku diskriminaciju koja nije u skladu s EU i UN-ovim ugovorima o ljudskim pravima i drugim međunarodnim pravilima.

S obzirom na povijest Hrvatske s Židovima, u takvom slučaju bih očekivao veću osjetljivost. Zahvaljujem sudu, koji je pristao smanjiti kaznu za mjesec dana, jer je to odluka koja je apsolutno spasila život mog klijenta. Žalio se na tešku bol u srcu, ali nije dobio liječenje. Moram zahvaliti i splitskoj odvjetnici Jasni Kotarac koja je volontirala da pomogne u ovom slučaju - kazao nam je odvjetnik Tzivin.


Bilo mi je obećano pet posto provizije ukupne svote, pet posto je trebalo ići Vujčiću i Spahiji koji su mi obećali da ću preko njihove veze u banci u Splitu unovčiti čekove bez ikakvih problema, kazao je Kurakin

19. travanj 2024 23:21