StoryEditorOCM
Crna kronikaOstaje u pritvoru do rujna

I sudac istrage odbio prigovor Josipe Rimac da se svjedoci, zbog kojih je u pritvoru, presporo ispituju

Piše Šibenski.hr
29. srpnja 2020. - 20:02

Najprije Uskok, a zatim i sudac istrage, odbili su prigovor bivše državne tajnice Josipe Rimac koja je tvrdila da su joj postupanjem Uskoka tijekom istrage koja se protiv nje vodi uskraćena određena prava, piše Jutarnji list. Odvjetnica Josipe Rimac Lidija Horvat nedavno je u medijskim istupima optužila Uskok da svjedoke za koje postoji koluzijska opasnost ne ispituje dovoljnom brzinom, čime se produbljavaju osnove za ostanak njezine branjenice iza rešetaka.

Također, Horvat je rekla kako obrana ne može dobiti uvid i preslike dokumentacije iz spisa na kojoj se temelje optužbe protiv Josipe Rimac.

 - Ovako sporo ispitivanje svjedoka je iznimno loša praksa koju često viđamo. Kada ne bi bilo nikakvog novog zahtjeva USKOK-a ni odluke suda, Josipa Rimac bi bila puštena na slobodu nakon svih svjedočenja. Mislim da bi dinamika ispitivanja morala biti puno brža, rekla je Horvat gostujući na N1 televiziji.

Horvat je istaknula i da ne može dobiti uvid u naloge za tajno snimanje telefonskih razgovora kako bi obrana mogla provjeriti jesu li oni zakoniti. Rimac su, podsjetimo, Uskok i policija tajno snimali prislušnim uređajem stavljenim u njezin automobil.

Nakon istupa odvjetnice Horvat, koja je najavila i podnošenje prigovora ravnateljici Uskoka i sucu istrage, oglasio se i Uskok koji je objavio kako prigovori odvjetnice ne stoje, već se Uskok pri ispitivanju svjedoka rukovodi načelom razmjernosti, "odnosno vodi računa o tome da se dinamika ispitivanja svjedoka odvija podjednako prema svim okrivljenicima kojima je istražni zatvor određen zbog te zakonske osnove."

- Prava J. Rimac se ne oštećuju, ali niti favoriziraju u odnosu na druge okrivljenike koji su također u istražnom zatvoru, naveli su iz Uskoka.

Sada je prigovor odvjetnice Horvat uz Uskok odbacio i sud, odnosno sudac istrage.

Prigovor je, podsjeća Jutarnji list, instrument kojim okrivljenik najprije od državnog odvjetnika, a zatim i od suca istrage ukazuje na povredu svojih prava, a ukoliko se takve povrede utvrde može se naložiti njihovo ispravljanje. Istražni zatvor protiv Josipe Rimac određen je do početka rujna.

19. travanj 2024 11:10