StoryEditorOCM
Zanimljivostidora lipovčan

Hrabar istup naše poznate glumice: ‘Silovana sam i šutjela sam 15 godina. I ne, nisu ga zatvorili...‘

Piše Jutarnji list
20. siječnja 2021. - 14:04

Dora Lipovčan, 43-godišnja hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica jutros je hrabro istupila i u sklopu vala regionalnog Me Too pokreta i na svom Facebook profilu priznala da je i sama bila silovana.

- Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo.... Al' utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje...

U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene... Jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima... Toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva... Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija...

Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... Ali sam bar progovorila... Od tad mi duša malo manje krvari... - napisala je Dora, koja je na Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 2002. godine, a članica je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 2006. te objavila priču uz hashtagove #podrška i #nisamtražila.

Ovaj istup Dore Lipovčan dolazi u valu regionalnog Me Too pokreta nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i redatelja Miroslava Aleksića, a u samo nekoliko sati od objave te informacije u medijima na Facebook stranici “Nisam tražila” povezale su se umjetnice sa sličnim iskustvima iz cijele regije. Tako je krenuo regionalni #MeToo pokret. One su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

- Jer nekima još nije jasno... Ono što kod silovanja strada je duša... Iako um ostaje desetljećima zarobljen u slikama, iako se tijelo zauvijek lomi autoimunim bolestima, iako je nakon toga prokleto teško dati srce na uvid, posudbu a kamoli dar, još uvijek ga je moguće sačuvati... Al' ono što najteže stradava je duša... Sam razlog vlastitog postojanja postaje zauvijek upitan... Zato se šuti – dodala je Dora Lipovčan u objavi na Facebooku, dok su je u komentarima pratitelji pohvalili za hrabrost i pružili joj podršku.

Iza nje su televizijske uloge u serijama “Bibin svijet”, “Bitange i princeze”, “Odmori se, zaslužio si”, među ostalima, te uloge u filmovima “Metastaze”, “Put lubenica”, “Duga mračna noć” i drugi.

Kao članica Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu glumila je u više od dvadeset predstava Među kojima su i “Ljudi od voska”, “Tko pjeva zlo ne misli” te “Ciganin, ali najljepši”, a istaknula se i glumom na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Glumicu Doru Lipovčan jutros smo telefonski kontaktirali, no ona nije htjela dalje komentirati ovu priču, rekla je samo da je napisala svoj status s ciljem da potakne druge glumice da javno istupe sa svojim traumatičnim pričama zlostavljanja.

16. travanj 2024 01:08