StoryEditorOCM
LifestylePročitajte

‘Znamo da ste zabrinuti i frustrirani‘: tko i kada mora nositi maske objasnio je ravnatelj HZJZ-a, važnu informaciju naknadno je objavio i Crveni križ

Piše Magdalena Družijanić
24. ožujka 2020. - 11:00

Tko i kada mora nositi maske? Je li bolja pamučna ili kiruška maska? Građani Hrvatske danima već traže odgovore na ova pitanja. Situacija oko nošenja maski dodatno je pak zabrinula građane, jer zapravo posljednih dana naši sugrađani ali i ostatak zemlje teško dolaze do njih.

Nejasna je njihova upotreba u javnom prostoru, njihova zaštita a dodatno pogoršava činjenica kako ih nema dovoljno.

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj u utorak ujutro, uz objavljeni podatak kako Hrvatska ima 46 novooboljelih i kako je sada ukupno 361 oboljela osoba u Hrvatskoj novinari su, između ostalog postavljali pitanja vezano uz nošenje maski.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je jesu li, kada i kome one potrebne.

Za pamučne maske rekao je da ne pomažu kod koronavirusa, već imaju samo psihološko značenje. Što se tiče kirurških maski, kazao je da nema smisla da ih nose zdravi ljudi, već samo oni sa simptomima bolesti:

Ono što se traži da ljudi nose maske kod ulaska u trgovinu nema smisla kod zdravih ljudi, dodao je.

Kod onih koji imaju neke simptome dobro je da nose maske jer će na taj način spriječiti prenošenje prehlade ili neke druge respiratorne bolesti, ali nije nužno, pojasnio je Capak.

-Troslojna kirurška maska ima tri sloja od kojih je jedan plastični i  zadržava vrlo sitne čestice. Dokazano je da virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni, da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni - dodao je.

- Mi nismo donijeli preporuku da se nose maske za osobe koje su zdrave, niti mislimo da su takve preporuke potrebne - zaključio je ravnatelj Capak

U međuvremenu oglasio se i Crveni križ a zbog zabrinutih i frustriranih građana Crveni križ upravo je objavio sljedeću informaciju.

'Dragi svi, i mi smo zahvaćeni nedostatkom. Nismo u tom smislu izuzetak i nadamo se da će se uskoro riješiti problem opskrbe i dostupnosti odgovarajućih zaštitnih maski. Znamo da ste zabrinuti i frustrirani i dijelimo iste te osjećaje.

Ipak, naša je odgovornost da vam prenesemo informacije vezane uz korištenje platnenih maski što je i jedini cilj ove objave.

U nedostatku zaštitnih maski kojim smo svi zahvaćeni, mnogi se snalaze i nabavljaju ili izrađuju platnene maske. Imajte na umu da one nisu preporučljiva zaštita!'

19. travanj 2024 09:22