StoryEditorOCM
LifestyleČUVARI CRIJEVA

Željeli biste smršaviti do ljeta, a već ste drugi tjedan zapeli jer vam je jelovnik jednoličan? Evo ideja za maštovite i ukusne obroke koji vas lako vode do cilja

Piše K.M.
21. svibnja 2019. - 12:07

Ključ zdrave prehrane nije u odricanju od hrane, konzumaciji tek određenih „zdravih” vrsta namirnica, već u povećanju njihove raznolikosti, piše BBC. Naše tijelo sadrži trilijune mikroorganizama, najvećim dijelom to su bakterije, od kojih je većina zdrava.

Postoji razlika i u vrsti mikroorganizama jer se oni unose hranom. Najgušća populacija mikroba je u našim crijevima, a uravnotežena crijevna bakterijska flora važan je čimbenik našeg zdravlja.

Istraživanja su dokazala da su ljudi s raznovrsnijim mikrobima vitkiji i zdraviji. Ako se u prehrani ograničavate samo na određene namirnice i isključujete određene skupine hrane, istraživanja pokazuju da će vaši crijevni mikrobi patiti i da ćete imati veće šanse za postizanje prekomjerne tjelesne težine. Možda mislite da jedete raznovrsnu prehranu, ali primjerice prehrana naših predaka i lovaca zapravo je bila dvadeset puta raznolikija od naše. 

Promjena prehrane može radikalno promijeniti našu mikrobiološku strukturu. Studija Centra za genomske studije (Center for Genome Sciences) iz 2009. godine pokazala je da je prebacivanje prehrane miševa u zapadnjačku promijenilo strukturu njihovog mikrobioma u samo jednom danu.

Kako jesti hranu koju vole vaša crijeva

Kako bi vaši mikrobi bili sretni usredotočite se na povećanje unosa vlakana, konzumirajte razne vrste voća i povrća te izbjegavajte obrađenu hranu!

Jedite voće i povrće za doručak. Žitarice i muesli bit će zdravije i ukusnije ukoliko im dodate voće, poput banana ili jabuka, ali i orašaste plodove. Ukoliko pak volite doručkovati tost, jedite kruh od cjelovitog zrna i uz njega konzumirajte zeleno povrće, primjerice špinat.

Neka vaš međuobrok budu orašasti plodovi i tamna čokolada, jer sadrže polifenole (skupina kemikalija koja pri probavi mikroba proizvodi druge kemikalije koje su dobre za nas). Orašasti plodovi su zgodni za držanje u ladici radnog stola, samo pripazite da ih ne pojedete previše jer su bogati kalorijama. Preporučuje se konzumiranje jedne šake orašastih plodova dnevno.

Za ukusan i hranjiv ručak pomiješajte žitarice i razne vrste povrća. Zamijenite bijeli kruh sa onim sa cjelovitim žitaricama. Kruh od cjelovitih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu te se time postiže veća nutritivna vrijednost. Namažite kruh s humusom zbog vlakana i uz njega jedite zeleno povrće.

Jedite vlakna za večeru - u pripremi salata, juha i variva koristite mahunarke poput leće i slanutka. Konzumiranje dvije porcije zelenog povrća dnevno može povećati unos vlakana za 7 g.

19. travanj 2024 14:24