StoryEditorOCM
LifestyleKonfuzne preporuke

Vjenčanja nakon korone: nema vlakića ni stiskavaca, a stariji od 65 nisu dobrodošli. HZJZ: Ne radi se o zabranama, nego o preporukama

Piše Linda Prić/Slobodna Dalmacija
3. lipnja 2020. - 20:14

Od 27. svibnja dopuštene su konačno organizacije vjenčanja, ali s nekim novim pravilima ponašanja. Mladenci tako mogu zaboraviti da će im salom prolaziti "vlakić" koji je uvijek bio vrhunac svadbene večeri, a uzvanici da bi mogli zaplesati s mladom, ako nisu dio njezine uže obitelji.

Naime, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svakom bi se uzvaniku trebala osigurati četiri kvadrata na plesnom podiju, dok se "tijekom aktivnosti intenzivnijeg plesa" preporučuje održavanje fizičke udaljenosti od dva metra, osim ako se radi o članovima istoga kućanstva ili, pak, osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.
Ako se mladenci budu striktno držali preporuka HZJZ-a, objavljenih prije nekoliko dana, s popisa gostiju mogli bi izbrisati bake i djedove, pojedini čak i vlastite roditelje!

Naime, prema naputcima Zavoda za javno zdravstvo, na svadbena slavlja se ne bi uopće trebale pozivati osobe starije od 65 godina te oboljeli od kroničnih bolesti. Zanimljivo je da se baš nigdje, kao iznimka od spomenutog naputka, ne spominju članovi uže obitelji mladenke i mladoženje.

Trenutačno je, inače, na vjenčanje koje se organizira u zatvorenom prostoru dopušteno pozvati stotinu uzvanika, od 15. lipnja moći će ih biti dvostruko više, dok ih od 1. srpnja na svadbi može biti i 300. Preporuka HZJZ-a jest da oni koji to mogu vjenčanje organiziraju na otvorenom.

Prije obreda svadbenog slavlja svim bi se sudionicima – ne samo uzvanicima, nego i muzičarima, matičaru, odnosno svećeniku – trebala izmjeriti tjelesna temperatura, pa bi se svi oni koji u jutarnjim satima budu imali više od 37,2 Celzijeva stupnja trebali vratiti svojoj kući.

Što o spomenutim preporukama misle budući mladenci, pitali smo Splićanina V.M. (točni podaci poznati redakciji) koji sa svojom izabranicom uplovljava u bračnu luku u kolovozu, te planiraju svadbeno slavlje na kojem će biti osamdesetak uzvanika, i to u unutrašnjem prostoru.

OTKAZANA SVA VJENČANJA

– Ove preporuke, pogotovo one koje se odnose na držanje socijalne distance na plesnom podiju, čine mi se kao nekakav vic! Sasvim sigurno ne mislim svojim uzvanicima prije vjenčanja mjeriti fibru... Koliko sam shvatio, ovo spada u domenu preporuka za mladence, a ne naredbi čije ignoriranje sa sobom povlači određene kazne. U skladu s tim ću se i ponašati – govori V.M., kojeg pitamo i hoće li mu smetati ako ga na vjenčanju čitavo vrijeme bude posluživalo restoransko osoblje pod maskama, što je, također, jedna od preporuka HZJZ-a.

– To mi definitivno ne smeta. Na maske sam već naviknut. Nedavno sam bio u Njemačkoj; tamo se morate potpisati kad uđete u kafić, da se u slučaju eventualne zaraze zna za kojim ste stolom sjedili i tko je bio u vašoj blizini. Tek kad sjednete za stol, možete skinuti masku – objašnjava nam V.M.

Iz HZJZ-a su nam potvrdili jučer kako se ne radi o zabranama, nego o naputcima za održavanje vjenčanja koje oni snažno preporučuju mladencima i njihovim uzvanicima u cilju zaštite zdravlja. Kontroliranje provedbe spomenutih mjera nije predviđeno, osim u slučaju da takvu odluku donese Nacionali stožer civilne zaštite.

Provjerili smo i koliko su ugostitelji spremni na organizaciju vjenčanja u novim uvjetima.

Joško Radan, vlasnik splitskog restorana "Bolero", kaže nam kako mu je zbog epidemije otkazano 12 velikih vjenčanja, s više od 200 uzvanika, koja su se trebala održati od druge polovine travnja do kraja srpnja. Tek u drugoj polovini kolovoza, napominje naš sugovornik, ima zakazane termine za svadbe.

– Prema ovim preporukama HZJZ-a ispada da na vjenčanju uzvanik smije plesati samo s onom osobom s kojom je došao!? Kad bismo to išli kontrolirati, trebali bismo angažirati stotinu zaštitara! Apsurdno – govori Joško Radan, koji, unatoč zabrani rada i otkazivanju pireva, pričesti i krizmi, nije dao otkaz ni jednom svom zaposleniku.

Njegov kolega Stipe Jeličić, vlasnik "Bajamontija" i "Adriatic & Skipper teama", a ujedno i potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, navodi kako su ugostitelji prisiljeni navikavati se na situaciju u kojoj mjera koja je trenutačno na snazi može biti ukinuta već idući tjedan, te da jednostavno moraju funkcionirati "dan po dan".

– Sva vjenčanja u mojim objektima odgođena su do 2021. godine. To su, primjera radi, bili prisiljeni učiniti mladenci koji su među uzvanicima imali i osobe iz inozemstva, pa nisu bili sigurni hoće li im ti gosti moći doći. Ljudi jednostavno ne žele riskirati, opće stanje je nedefinirano i mijenja se, ponavljam, na dnevnoj bazi. Dobili smo mjere za lipanj, a tko zna što će biti u srpnju...

Osim toga, organizaciju vjenčanja definiraju i financijski uvjeti, a trenutačno je 700.000 Hrvata na minimalcu. Mladenci se valjda nadaju i kako će dogodine ta financijska situacija biti povoljnija, kako za njih, tako i za uzvanike, pa će radije pričekati – kaže ugostitelj Stipe Jeličić.

 

 

 

16. travanj 2024 22:59