StoryEditorOCM
Lifestyleklikom do spize

Tržnice preselile ne Facebook, a na njima nema čega nema! Istražili smo gdje možete kupiti proizvode OPG-ova koje će vam donijeti na kućna vrata      

Piše A.B.K.
4. travnja 2020. - 08:14

U ovo grubo vrijeme pandemije, među stvarima koje nam nasušno nedostaju je i odlazak na tržnicu. Fali nam taj šušur, prodavač na kojeg smo naviknuli i roba iz prve ruke. Nakon što je Nacionalni stožer zatvorio tržnice, banci su prazni ali su se pijace i pazari preselili na Fecebook.

Tko je mogao zamisliti prije koji tjedan da će i "kumice s placa" i "bake s pazara", mladu kapulicu, bob, jaja i piliće oglašavati i prodavati preko interneta i još ih dostavljati na kućni prag? Baš nitko! A uvjerili smo se online biznis cvate!

Danas klikom miša odabereš, sutra te pred vratima čeka riba, svježe voće, povrće, med, domaća jaja. Da ne bude zabune, dostava hrane u Hrvatskoj nije zabranjena, samo se zahtijeva poštivanje svih mjera opreza i socijalne distance.

Veliki broj virtualnih tržnica koje su se otvorile od Osijeka do Dubrovnika svjedoče kako su se, nakon prvotnog potpunog šoka, OPG-ovci izvrsno organizirali.

- Jučer sam naručila jaja, blitvu, mladi luk i rotkvice. Čovjek mi je donio sve jutros, dostavio pred vrata, i čak za poklon ostavio malu cvjetnu balkonsku sadnicu. Nikakvog kontakta nije bilo, ja sam njima uplatila novac na račun, oni meni ostavili ispred vrata jaja i povrće - oduševljeno nam priča čitateljica koja je proizvođača pronašla u Facebook grupi Virtualni pazar Split koja ima već blizu 12 tisuća članova. U ponudi nisu samo zeleni proizvodi lokalnih poljoprivrednika ima i delicija s kontinenta, kao i borajske janjetine, sira iz mišine, badema, oraha, sadnica cvijeća, a Drnišani Splićanima dovoze na kuću čak i magareće mlijeko.   

Virtualni zagrebački plac pak u tjedan je dana skupio više od 35 tisuća članova. Grupu je osnivala HSS-ova glasnogovornica Ivana Tomić, koja se šali kako je tolika navala na grupu da se već traži veza. U virtualnom zagrebačkom placu besplatno se mogu reklamirati proizvođači hrane, a nevjerojatno je koga tu sve kupci nisu našli – od kumice koja na Dolcu prodaje bosiljak, medvjeđi luk i mentu do Zadrana koji na novozagrebački utrinski plac već godinama svaki vikend dovoze šparoge, mišanciju i raštiku. Zadovoljni kupci, a i oni malo manje, u grupi objavljuju svoja iskustva oko dostave i kvalitete namirnica.

U Zagrebu je u petak otvorena i službena online tržnica , a najavljeno je i skoro pokretanje drive-in kupnje na Zelenoj tržnici. Na internetskom placu proizvode nude obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici s područja Zagreba i okolice, a trenutno ih je na popisu pedesetak. 

Na stranici se može pregledati način na koji dostavljaju robu, u kojim terminima je isporuka te koje lokacije pokrivaju. Na profilu svakog OPG-a prijavljenog na platformi mogu se vidjeti njihovi kontakt podaci, popis proizvoda i cijena. A osim pozivom na mobitel, kupci mogu napraviti narudžbu i preko upita koji ide na e-mail adresu poljoprivrednika. 

Dubrovkinja Lana Šegetin osnovala je Facebook grupu Virtualna dubrovačka pjaca.Tu okuplja članove od Pelješca do Konavala, a svi lokalni proizvođači hrane sa šireg dubrovačkog područja i okolice mogu se besplatno reklamirati i nuditi svoje proizvode. U grupu se uključilo više od sedam tisuća ljudi s područja Dubrovačko-neretvanske županije.   

- Ako ima netko, trebam za sutra  u uvali Lapad, na autobuskoj stanici, kod Pekare u Lapadskim dvorima, pazije ili žućenice, boba 2 kg, kuka i možda još štogod što prodavatelj ima - ispisao je popis za kupovinu Željko iz Dubrovnika. Objašnjava kako detaljno sve piše jer se 'umorio zovući na telefone na koje nitko ne odgovara, zatim netko ima ovo, nema ono drugo, netko je samo za Župu, netko samo u Konavlima, netko ne dolazi u grad taj dan itd.'

Preko web stranice kupuj domaće povezalo se i 450 vrgoračkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode jagode, jabuke, grožđe, jaja, nektarine, med, vina… Klikom na jednu od tih ikona voća ili povrća pojavljuje se natpis 'misli globalno kupuj lokalno' i onda otvara bogat popis OPG-ova koji nude baš taj odabrani proizvod.

 - Prodajem zelenu kapulu, peršin, raštiku, prasu (poriluk) – oglašava OPG-ovac na stranici  Virtualna placa – Dolina  Neretve na kojoj Neretvani nude sve od igle do lokomotive. Prodaju se naranče,  stajsko gnojivo, jabuke, svježi kravlji sir, sadnice svih vrsta povrća, ajvar, nešpricani limun, presadnice batata…

Bogatu ponudu na virtualnim tržnicama imaju i građani Velike GoriceSiska, Pule, OsijekaVaraždina, Bjelovara ...  

 

19. travanj 2024 02:33