StoryEditor
LifestyleNijedan početak nije lak

Šibenčani, još vam nije kasno: Dolazi zima - oplemenite svoj stan zelenim ‘sustanarima‘

Piše Marija Lončar
27. listopada 2020. - 13:15
U Šibeniku održan sajam biljaka Zelenarijum.  Nikša Stipaničev/Cropix

Nijedan početak nije lak, pa vrlo skroman odaziv Šibenčana na prvi "Zelenarijum", sajam biljaka koji je zbog kiše, umjesto na otvorenom ispred "Azimuta", održan na prvom katu kluba, nije iznenadio, a još manje pokolebao Snježanu Klarić iz kulturne udruge "Fotopoetika", koja je, uz Inkubator kulturnih programa "Azimuta" i organizirala ovaj sajam.

Zamišljen je s ciljem da Šibenčane potakne da i u nadolazećim zimskim danima prostor u kojem žive oplemene zelenim "sustanarima".

U ponudi sajma našlo se tako više vrsta mente, sukulenata, kaktusa, origana i drugog mediteranskog ukrasnog i začinskog bilja, ali i mirkozelenja, sve popularnije i cjenjenije superhrane, s vodičkog OPG-a Sanela Hajdarpašića Petrova.

Ideja o sajmu biljaka Šibenčanki Margiti Maričić toliko se svidjela da je iz svog vrta brižljivo pipremila i u lonce presadila svoju mentu, a ako i ne bude kupaca, rekla je u šali, lako će svoje lončanice zamijeniti s biljakama drugih izlagača.

No, sajam nije zamišljen samo kao mjesto gdje će se samo prodavati i kupovati, već i kao mjesto razmjene biljaka, onih koje su vam višak u kući ili vrtu, ali i kao adresa na kojoj se mogu potražiti i savjeti o uzgoju biljaka. Zato su organizatori pozvali i sve one koji imaju znanja i iskustva oko sadnje i uzgoja svakojakog bilja, bilo kao amateri ili im je to struka, da na sajmu budu zeleni savjetnici, no ovaj put tom pozivu nitko se nije odazvao.

– Moram reći da me s obzirom na vrijeme i situaciju oko korone nije iznenadilo što baš i nema ljudi. Žao mi je što nam se nitko nije javio za zelenog savjetnika. Ali nećemo odustati. Tako je bilo i kada smo organizirali naš sada već tradicionalni sajam rabljene odjeće. U početku i nije bio neki odaziv, a sada nas ljudi stalno zovu, pitaju kada će se sajam održati i sve ih je više koji žele sudjelovati. Vjerujemo da će tako biti i sa sajmom bilja i nema veze što dolazi zima. Baš zato, treba oplemeniti zatvoreni prostor u kojem boravimo, a što je za to bolje od neke lijepe biljčice – kazala je Snježana Klarić.

Izdvojeno

04. prosinac 2020 02:34