StoryEditorOCM
LifestyleRodila u komi

Priča o hrabroj mami obišla je svijet: oboljela je od koronavirusa na kraju trudnoće, ne sjeća se trudova, prvog bebinog plača ni događaja iz bolnice

Piše PSD
18. svibnja 2020. - 11:33

Pandemija koronavirusa je, uz sve užase koje je prouzrokovala na različitim "frontovima", rezultirala i ponekom toplom, ljudskom pričom.

One o pomaganju ljudima u potrebi su možda najdirljivije. Naprosto je tako, teške životne situacije one koji su u suštini dobri učinit će još boljima i spremnijima žrtvovati se za druge, dok će oni kojima je na pameti samo vlastiti dobitak rasti u svojoj egocentričnosti. I time činiti štetu mnogo veću od one koju je napravio virus.

No kad se radi o pričama koje pokazuju svu veličinu ljudske snage, ona o mladoj Amerikanki Aliciji Kappers, toliko je fascinantna da je obišla svijet.

Alicia je rodila u epicentru epidemije, u jeku kolapsa zdravstvenog sustava pred količinom zaraženih osoba kojima je bolnička njega bila potrebna. Bolešću Covid-19 zarazila se pred sami kraj svoje trudnoće, piše CNN. Ne sjeća se prvog plača svoga djeteta, ne sjeća se ni trudova ni događaja iz bolnice. Danas joj je jedini podsjetnik na sve njen zdravi sinčić i ožiljak od carskoga reza.

Krajem ožujka završila je u bolnici u Cincinnatiju zbog kašlja, visoke temperature i poteškoća s disanjem. 40-godišnja Alicia tada je bila u 31. tjednu trudnoće.

Na simptome novog koronavirusa prvi se požalio njen 3-godišnji sinčić Zayne. Bio je početak ožujka, imao je temperaturu i bio umoran, žalio se i na glavobolje. Iste je simptome ubrzo pokazao Alicijin suprug Ziad Razzak (37), no i on i sin su se uspjeli zaliječiti kod kuće. S Alicijom to nije bio slučaj.

Ova uspješna pravnica koja je u to vrijeme još uvijek radla, počela se osjećati loše sredinom ožujka. Eskaliralo je pred kraj mjeseca - danas njen suprug priča kako je u nekoliko sati promatrao kako od zdrave žene završava na respiratoru u induciranoj komi.

- Mislili su da se neće izvući. Doktori su mi objašnjavali kako planiraju poroditi dijete..., prisjeća se Razzak danas.

Liječnici su trudnu Aliciju morali položiti na trbuh kako bi više zraka dospijevalo u pluća. Neko vrijeme liječili su je u bolnici u Cincinnatiju i probnim lijekom remdesivir.

Kad su počeli trudovi, dva mjeseca prije termina, liječnici su odlučili poroditi ju carskim rezom. Kappers je za cijelo to vrijeme bila u induciranoj komi, a ne sjeća se ni da su medicinske sestre svakoga dana prinosile njenom uhu telefonsku slušalicu preko koje su joj se javljali suprug i sin Zayne.

Onoga mlađega, koji se rodio u jeku pandemije, nisu mogli dodirnuti tjednima. Maleni Laith izazvao je pravo oduševljenje u bolnici - iako se rodio "debelo" prije termina, žilavi dječačić je i u tako teškim uvjetima napredovao poput ostalih beba. Uz to, pokazao se negativnim na koronavirus.

Njegova mama postala je svjesna svega dva tjedna nakon njegova rođenja.

- Probudila sam se i prenula me bol, pogledala sam ožiljak i pomislila, o Bože, imala sam carski rez..., priča ona za CNN. Njen suprug u to je vrijeme bio s drugim sinom u karanteni. Prinovu su posjetili u skafanderima jednom kad je to konačno bilo moguće.

Kući su otišli bez bebice. Posljednji dan njenog boravka u bolnici, medicinsko je osoblje Aliciju ispratilo ovacijama, šarenim pomponima i konfetima. Čak su i njen rođendan proslavili na odjelu, beba i mama oporavili su se unatoč svim prognozama i pokazali koliko su jaki.

- Osjećam se krivom zato što još uvijek ne mogu sama brinuti o njemu. Ali podsjećam se stalno na to da mi je sinčić spasio život, kaže ona.

19. travanj 2024 14:58