StoryEditorOCM
Lifestylenakon 20 godina

Ponovno osnovan Big Band Vodice: objavili su i prvu snimku, poslušajte kako zvuči dalmatinski jazz i swing

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2021. - 19:38

Nakon 20 godina na inicijativu Vodičke glazbe i umjetničkog voditelja Željka Andrića ponovno je aktivan Big Band Vodice! Ovaj muzički sastav opredijeljen za izvođenje jazz i swing muzike koristi ritam sekciju, limene i drvene puhačke instrumente, a čine ga pet saksofona, četiri trube, isto toliko trombona, dvije gitare, klavijature, bubnjevi i udaraljke. Trenutno nam spremaju nekoliko dobrih 'stvari', a jučer su objavili svoju prvu službenu snimku, piše portal Info Vodice.

{youtube}{/youtube}

- Priča o Big Bandu zakotrljala se još 2019. godine na povratku s natjecanja u Italiji kroz priču sa Željkom Andrićem, inače profesorom klarineta i saksofona zadarske glazbene škole Blagoje Bersa koji nam se tada pridružio kao pojačanje. Naime, takav muzički sastav već smo imali prije 20 godina. Iako se, nažalost, održao samo dvije godine, to je bilo dovoljno da se zaljubim u takvu vrstu muzike i stvaranja iste u malo drugačijem sastavu, manjem, ali puno odgovornijem jer svatko ima svoju dionicu u kojoj nema mjesta 'šlepanju' – priča nam Ante Cukrov, dopredsjednik Vodičke glazbe.

Andrićevu ideju i želju za bendom u kojem bi i on mogao svirati, Cukrov je objeručke prihvatio. Zahvaljujući njihovom širokom krugu poznanstva u glazbenom limenom i puhačkom svijetu sastav je uskoro bio i na papiru.

- Odmah smo znali na koga možemo računati te koga ćemo zvati. Na području naše i Zadarske županije ima dosta dobrih muzičara, ali koji i inače sviraju bendovima preko kojih zarađuju za život. U tim počecima bio sam malko pesimističan, no kad smo krenuli, sve se nekako nadopunilo i već sada postalo ozbiljnije. U zadnjih šest mjeseci napravili smo veliki posao – kazao je Šibenčanin Željko Andrić, umjetnički voditelj benda, ali i njihov neslužbeni dirigent.

Ekipa Big Banda Vodice je šarolika, broji 20-ak entuzijasta, amatera, ali i profesionalaca od kojih jednu veću polovicu čine članovi Vodičke glazbe, a drugu glazbenici iz Zadra, Šibenika, Primoštena, Skradina, Imotskog pa čak i Opuzena. Uz nekoliko zamjena, preko tjedna imaju odvojene probe, jedan dio u prostorijama vodičke Glazbene škole, a drugi s Andrićem u Zadru.

-  Jednom tjedno se svi skupljamo u Vodicama. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, koja nas je dosta omela u planovima, još nijednu probu nismo uspjeli odraditi u kompletu. No, ne odustajemo. Krenuli smo iz čiste ljubavi. Kritičnu fazu smo prošli, uspjeli smo se osnovati, ekipa se učvrstila… Jučer smo objavili našu prvu skladbu Inside Out koju smo snimali odvojeno u različitim studijima, ali ukomponirali uz pomoć našeg Tome Cukrova. Paralelno smo pripremili i Ain't Misbehavin koja će izaći možda već sljedeći tjedan – dodao je Ante Cukrov.

U tijeku je snimanje za još dvije stvari Birland i Street Life, za koju će im se pridružiti i Helena Bastić. Za jednu od navedenih skladbi u travnju će snimiti i spot, a prvi koncert planiraju 21. lipnja u Vodicama, na Svjetski dan glazbe. Većinu stvari koncipira upravo profesor Andrić koji dodaje da odabrane skladbe poznaju gotovo svi članovi te u njima baš guštaju!

- Planiramo proširiti djelovanje. Uz standarde koje sviramo, fokusirat ćemo se i na domaće izvođače. Iako nam je epidemija pomrsila neke planove te trenutno ne možemo odrađivati zajedničke probe, generalno sam prezadovoljan s cijelom ekipom. Neki se prvi put susreću sa studiom što donosi određeni pritisak, ali jedan veliki korak naprijed za sve muzičare-amatere koji već sada razmišljaju kao profesionalci te su stvorili konstantu u vježbanju. To je veliko zadovoljstvo za sve nas – naglasio je profesor Andrić za kraj.

Zahvaljuju se Zvjezdanu Marjanoviću, voditelju Big Banda Požega i Zvonimiru Bajeviću, trubaču i voditelju Big Banda Hrvatske liječničke komore na ideji i pomoći.

SASTAV:

ALT SAX: Marino Perović, Boris Plazibat, Lovro Livajić, Iva Henigman

TENOR SAX: Željko Andrić, Domagoj Bujas 

BARITON SAX: Ines Giuseppa Simić

TROMBON: Bruno Dugopoljac, Tonći Tošić, Marko Cukrov, Marko Anić

TRUBA: Marijan Kuvačić, Ante Marić, Mario Unić, Toni Trcera, Ante Cukrov

RITAM SEKCIJA: Ivan Ousenek (bubnjevi), Damir Šuljak (udaraljke), Ante Juričev-Martinčev (bas gitara), Ivan Pulić (električka gitara), Mate Anić (klavijature)

Video i audio: Toma Cukrov

Big Band Vodice čini i dvojac stalnih bubnjara – Ivan Ivas i Nikola Vidović koji će biti na sljedećim snimkama te članovi koji su na raspolaganju prema potrebi benda - Vedran Supičić - bubnjevi, Marin Supičić - gitara, Nebojša Lakić - klavijature, Gordana Pavić - klavijature i Krešimir Validžić - tenor sax.

Cijeli članak pročitajte na portalu Info Vodice.

17. travanj 2024 14:42