StoryEditorOCM
Lifestylesve na jednom mjestu

Objavljene nove preporuke HZJZ-a: objasnili kako će izgledati putovanja, prelazak granice, treninzi sportaša. Temperaturu ćemo morati stalno mjeriti!

Piše Magdalena Družijanić
10. svibnja 2020. - 22:24

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio nove preporuke zbog pandemije koronavirusa. Za rad turističkih agencija, za sprečavanje infekcije u zoološkim vrtovima, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, za treninge/pripremne utakmice i športsko-rekreativne aktivnosti na otvorenim športskim objektima.

Zaštitna oprema obavezna je svugdje, fizički razmak morat će se strogo poštovati, mjerenje temperature postaje naša svakodnevnica. Čišćenje prostora, redoslijed ulaska u kabinu, pojačana osobna higijena, evidencije osoba, ograničeni broj posjetitelja, posebna pravila, prozračivanje, nadzori, ograničen broj stranaka, zaštita putnika i osoblja ili primjerice dvosmjenski rad očekuje nas u sljedećem vremenskom razdoblju i na to ćemo se do daljnjega morati priviknuti.

Izdane su preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, za rad u djelatnosti prijevoza putnika na linijama zračnog prometa, međužupanijskog kopnenog prijevoza te upute za sve hrvatske i strane državljanje koji ulaze u Hrvatsku.

Krenimo redom. Što se turističkih agencija tiče i njihove organizacije prijevoza autobusom, automobilom i kombijem, između ostalog HZJZ navodi sljedeće.

Uz napomenu da ove preporuke idu isključivo uz uvjet popunjenosti vozila s poštovanjem fizičkog razmaka od 1,5 metra.

Na ulasku u prijevozno sredstvo potrebno je postaviti obavijest o obvezi pridržavanja fizičkog razmaka (svako drugo sjedalo treba ostati slobodno, na način da putnici sjede dijagonalno jedan iza drugoga-cik-cak). Agencija je dužna upozoriti putnike prije polaska na put da su dužni osigurati vlastite maske, rukavice i dezinficijense, ali i osigurati im iste ako ih nisu ponijeli.

{embed_photo}1364778{/embed_photo}

Kod kontakta s putnicima potrebno je održavati odgovarajući razmak a ako recimo vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor poslije toga moraju dezinficirati ruke.

Na trening po prioritetu

Za zoološke vrtove vrijede ova pravila.

U zoološkim vrtovima ograničeno je 15 posjetitelja na 100 metara četvornih. Posebna pravila vrijede za nacionalne parkove i parkove prirode gdje se preporučuje da posjetitelji održavaju razmak od 1,5 metra osim ako je riječ o obiteljima.

Stigle su preporuke i za sportaše.

Za svaki trening, pripremnu utakmicu i drugu aktivnost mora se uspostaviti sustav vođenja evidencije svih prisutnih osoba – trenera, instruktora, voditelja, korisnika i svih drugih uključenih u aktivnost.

U slučaju da neki objekt za treninge i druge sportske aktivnosti koristi više korisnika, HZJZ predlaže da voditelj objekta odredi prioritete korištenja.

Treba izbjegavati grupiranja, a na poslovnim sastancima susretati što manji broj ljudi. Nepotrebni sastanci su nepoželjni.

Svakom športašu preporučuje se da ima vlastitu označenu bocu s tekućinom te torbu s označenim imenom. Nakon treninga nema puno zadržavanja unutar prostora.

Izdane su preporuke i za umjetnike.

Održavanje proba dopušta se profesionalnim umjetnicima i djelatnicima u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama.

Fizička distanca je obavezna, od 1,5 metra, osim u pjevačkih i puhačkim dionicama kada bi se trebali držati jedni od drugih najmanje dva metra. Sredstvo za dezinfekciju potrebno je recimo u količini od 1 do 2 mililitra nanijeti na suhe i čiste dlanone, navodi se.

Proba se mora organizirati na način da bude vremenski skraćena koliko je to moguće. Nakon probe preporučuje se da umjetnici i voditelji presvlačenje i tuširanje obave u što kraćem roku.

Što se tiče zračnog prijevoza navedeno je između ostalog sljedeće.

Grupiranje kod ukrcaja

U svim prostorima zračne luke u kojima postoje sjedeća mjesta trebaju biti udaljeni metar i pol. Maske nisu obavezne za djecu, za osobe koje imaju problema s respiratornim sustavom a da nije povezano s COVID-19, osobe bez svijesti i osobe s invaliditetom bet pratnje a koje bez tuđe pomoći ne mogu staviti ili skinuti masku za lice.

{embed_photo}1364788{/embed_photo}

Preporuka je za putnike da što više koriste internetske i mobilne aplikacije za registraciju za let. Dvosmjenski rad je obavezan. Ovisno koliko je putnika u avionu, ukrcaj treba organizirati u najmanje tri ili četiri skupine, prvo oni koji sjede na dnu a posljednji oni koji sjede bliže vratima.

Kod ulaska u avion zemaljsko osoblje treba nositi masku koju može skinuti kako bi kabinska posada mogla provjeriti njihov identitet. Smjernice su izdate i sa poslovno zrakoplovstvo. Prvi časnik tako cijelo se vrijeme nalazi na svojem pilotskom sjedalu i ne ostvaruje kontakt s putnicima. Nakon što svi uđu kapetan sjeda u zrakoplov, zatvara vrata aviona i sjeda na svoje mjesto

Kod međužupanijskog prijevoza pravila su sljedeća.

Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi medicinsku masku ili masku za lice tijekom vožnje.

Samo jedna osoba treba sjediti u svakome redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu i tako u lijevom i desnom redu sjedala pojedinog prijevoznog sredstva.

Ako je moguće, nadalje, preporuka je postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (pleksiglas ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

I na samom kraju preporuke i upute kojih su se dužni pridržavati hrvatski i strani državljani koji ulaze u Hrvatsku i to 14 dana od dana prelaska državne granice.

Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporuča se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i javna okupljanja.

Šta manje sastanaka, to bolje

Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava, izbjegavati nepotrebne sastanke.

Tijekom boravka u smještaju takve osobe same pripremaju hranu, odnosno koriste usluge dostave hrane i pića.

Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.

Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2, potrebno je izmjeru ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se izabranom liječniku obiteljske medicine ukoliko ga ima (hrvatski državljani), ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje, gubitak osjeta njuha i okusa) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se izabranom liječniku obiteljske medicine ukoliko ga ima (hrvatski državljani), ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja hitnoj medicinskoj službi.

Ako pak nastupe simptomi bolesti dišnih putova HZJZ navodi sljedeće:

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus.

Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave. Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na mrežnim stranicama HZJZ-a te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnog epidemiologa.

16. travanj 2024 12:37