StoryEditorOCM
LifestyleNa Banju je spas

Liječenje u moru: Nakon noćnoga pakla, Šibenčani omiljenu plažu pohode već od jutra

Piše Katarina Rudan
9. kolovoza 2018. - 13:42

Nakon vruće i sparne, uglavnom neprospavane noći, more je najbolje rješenje za buđenje i okrjepa za tijelo. Preporodi te, izliječi. Ranije ujutro, dok je bonaca, nema gužve i galame na plaži, turisti uglavnom još spavaju, ne moraš se naguravati za komadić plaže na koji ćeš prostrijeti ručnik...

Dočeka te tišina i pokoji labud. I još kad imaš predivan pogled na grad u kojem su već kolone automobila, svi žure na posao, mahnito traže parking, trube...

I dok oni proživljavaju stres, ti guštaš. Riječju, privilegija je to Šibenčana koji vole jutarnje kupanje, pa na gradsku plažu Banj pohitaju prije osam sati. Bace dvi-tri banjade, ne trebaju kojekakve kreme sa zaštitnim faktorom za sunčanje, nalete na koju poznatu osobu i bace jutarnju ćakulu.

A u osam se otvara i kafić na plaži i mogu popiti kavicu i pojesti krafnu, potom još malo u more, onda pod tuš, oblačenje i kući. Usput mudre domaćice obave spizu i kad uprži, u deset, najkasnije deset i po one su već u debeloj hladovini. Da je tako, uvjerili smo se u srijedu kad smo već u sedam i kvarat bili u "điru po Banju".

Nije bilo gužve. Tek pokoja gospođa i jedan mladi tata koji je na plažu stigao s bebom u kolicima. Kako se primicalo osam, stizali su novi kupači, mladi i stari.

- Ja vam se svako jutro dižem u pet manje deset, doručkujem, spremim voće za ponit sobom, malo po kući napravim šta imam i u šest se uputim na plažu. Napravim dvi banjade i vraćam se prije devet kući. Živim lipo u Plavom neboderu, na Baldekinu i na noge idem i tamo i amo, a to vam je šest, sedam kilometara. To mi je za održavanje kondicije, a kupanje je gušt - rekla je simpatična Šibenčanka. No, kad je rekla da je napunila 84 godine, a izgleda bolje od mnogih kojima je tek 50, ostali smo bez teksta.

- Prvo kad dođem na plažu počistim oko sebe, jer ovi čovik što čisti plažu dolazi kasnije. Ljudi su vam nevaljali, ostavljaju svašta. Nađem mudante, grudnjake, cipele, najlone, svašta. Kako to mogu ostavit iza sebe?

U razgovor se uključila i prijateljica joj Vlasta, Šibenčanka sa zagrebačkom adresom.
- Živim kod Vatrogasnog doma i svaki dan prođem onih 100 stepenica od sv. Nediljice do Veslačkog kluba i uživam. Dođem oko sedam sati i isto sam u devet nazad. Naš Banj je predivan i Šibenik je zaslužio da ima jednu ovakvu plažu. Ne treba nam prijevoz jer ne moramo ići daleko od kuće - rekla je Vlasta.

Bilo je 8.20 kad je gospođa Zora, također Šibenčanka, stigla na Banj. Taman se spremala ući u more, kad smo je "zaskočili"...
- Stojim na Građi i triba mi dvadesetak minuta do plaže. Volim doći ujutro i oko deset, deset i pol bit u kući. Zaista nas je spasilo od kad smo dobili Banj. Ne dolazim baš svako jutro, ali su ove vrućine velike i pravo me razgali more, a kasnije iza 10 nema šanse da ostanem na plaži - refereirala je Zora.

Na obližnjoj klupi, u hladovini, sjedio je Slovenac Marko i supruga mu Sandra, Šibenčanka, koja se u Sloveniju otisnula prije 34 godine. Svake godine u Krešimirov grad dolaze na ljetni odmor kod Sandrinih roditelja, na Vidike.

- Mi vam svako jutro idemo pješke s Vidika do Banja, to vam je oko pet kilometara. Lipo je, ne triba ti auto, napravimo šetnju i jutarnje kupanje na Banju, a popodne u Zablaće, na šetnicu sv. Ante. Kad je najveća vrućina, od 10 do 16 smo u kući. Volimo jutarnje kupanje, kad je mir, nema gužve i guštamo. A Banj je super i fala Bogu da smo ga dočekali - kazala je Sandra.

Od Marka, koji izvrsno govori hrvatski s pokojom dalmatinskom riči, čuli smo samo riječi pohvale za Banj.
- Draga mi je ova plaža, pogotovu ujutro jer je mirno, čisto, a more toplo. Budemo tu već u sedam i kvarat, kupamo se uru i pol do dvi i onda nazad. Ne može se dalje 10 ni biti na plaži jer nema neke hladovine, a na suncu ne volimo biti. Sklonimo se u hlad, pijemo dosta tekućine, a najgore je kad se noću zbog vrućine ne može spati - reče Slovenac i dodaje kao veliki plus Banju to što ima besplatne tuševe.

I na kraju našeg ćakulanja po Banju, razmijenili smo par riječi i s Damirom iz Zagreba:
- Imali smo neki posao sinoć, bila je tu u blizini gaža i odlučili smo ostati još danas se okupati. Jučer pred večer smo se kupali i voda je bila fantastična. Jutros smo već jednu rundu otplivali i sad idem malo prošetati. Ovo je bio radni dolazak, ali planiram se vratiti u Šibenik sa suprugom i unucima. Sve je predivno, čisto, savršeno i malo zavidim vama koji tu živite što možete svaki dan uživati u toj blagodati.

S Banja smo krenuli nešto prije devet sati i kad smo s vidikovca bacili pogled na plažu, već se lagano punila. Prava gužva nastat će iza deset, kad se spuštaju turisti. Njima ne smeta 35 stupnjeva, gužva, to što nema prirodnog hlada, ima suncobrana, ležaljki, krema s faktorom, šešira, ali i izgorjelih leđa. Tako je to, ako si došao sedam ili deset dana na more, kući se moraš vratiti ili crven ili dobro potamnio. Kako će drugi inače znati da si bio na moru...


Stojim na Građi i triba mi dvadesetak minuta do plaže. Volim doći ujutro i oko deset, deset i po bit u kući. Zaista nas je spasilo od kad smo dobili Banj, veli Zora

18. travanj 2024 08:58