StoryEditorOCM
Lifestylepravila karantene

HZJZ izdao upute za osobe s pozitivnim nalazom: ostanite kod kuće, izolirajte se od ukućana, javite se liječniku i obavijestite bliske kontakte...

Piše Hina
28. listopada 2020. - 11:05

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu upute za osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus, odnosno korake koje trebaju učiniti kada ustanove da su zaražene, što uključuje ostanak kod kuće, obavještavanje liječnika, poslodavca i bliskih kontakata.

HZJZ ističe da osobe koje su dobile pozitivan nalaz trebaju ostati kod kuće i izolirati se od ukućana.

Trebaju obavijestiti svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i liječnik ne radi), koji će dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje. 

Ako je osoba zaposlena u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (domovi za starije i nemoćne), odmah treba obavijestiti svojeg poslodavca, odnosno nadležni covid-19 tim ustanove u kojoj radi, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja.

U izolaciji treba ostati 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati, a izuzetak su teški klinički oblici i imunokompromitirani bolesnici.

Također, pozitivne osobe trebaju obavijestiti svoje bliske kontakte te ih uputiti da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). 

Što trebaju učiniti bliski kontakti

Kontakti trebaju biti u karanteni 10 dana od zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom. Primjerice, ako su s osobom bili u kontaktu 5.listopada, tada su u karanteni do 15. listopada, a 16. listopada mogu nastaviti uobičajene svakodnevne aktivnosti, pod uvjetom da tijekom karantene nisu razvili nikakve simptome bolesti.

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa ako nema simptoma bolesti, a bris je pozitivan, pa sve do trenutka odlaska u izolaciju.

Pozitivne osobe trebaju pripremiti popis i podatke o bliskim kontaktima za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi ako joj zatreba, što je nabolje učiniti e-mailom. 

Potrebni podaci su: ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel, opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i  trajanje kontakta), radno mjesto/zanimanje, što je posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi. ž

U slučaju da je osoba evidentirana kao bliski kontakt pozitivne osobe, koraci su slični. Bliski kontakt treba ostati kod kuće i fizički se izolirati od svojih ukućana, obavijestiti svog liječnika, ostati u karanteni (samoizolaciji), a ako je kontakt zaposlen u u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi, treba odmah obavijestiti svojeg poslodavca.
 
 

17. travanj 2024 01:10