StoryEditor
LifestyleOdržan sajam bilja

Ako danas niste bili u Azimutu na prvom Zelenarijumu, ne brinite: ovo je tek početak

Piše Marija Lončar
24. listopada 2020. - 13:49
Sibenik, 241020. U klubu Azimut odrzava se sajam biljaka Zelenarijum.Niksa Stipanicev/Cropix

Nijedan početak nije lak, pa vrlo skroman odaziv Šibenčana na prvi Zelenarijum, sajam biljaka koji je zbog kiše, umjesto na otvorenom ispred Azimuta, održan na prvom katu kluba, nije iznenadio, a još manje pokolebao Snježanu Klarić iz kulturne udruge Fotopoetika koja je, uz Inkubator kulturnih programa Aziumta i organizirala ovaj sajam.
Zamišljen je s ciljem da Šibenčane potakne da i u nadolazećim zimskim danima prostor u kojem žive oplemene zelenim "sustanarima".


U ponudi sajma našlo se tako više vrsta mente, sukulenata, kaktusa origana i drugog mediteranskog ukrasnog i začinskog bilja, ali i mirkozelenja, sve popularnije i cjenjenije superhrane, s vodičkog OPG-a Sanela Hajdarpašića Petrova.
Ideja o sajmu biljaka Šibenčanki Margiti Maričić toliko se svidjela da je iz svog vrta brižljivo pipremila i u lonce presadila svoje mete, a ako i ne bude kupaca, rekla je u šali, lako će svoje lončanice zamijeniti s biljakama drugih izlagača.


No, sajam nije zamišljen samo kao mjesto gdje će se samo prodavati i kupovati, već i kao mjesto razmjene biljaka, onih koje su vam višak u kući ili vrtu, ali i kao adresa na kojoj se mogu potražiti i savjeti o uzgoju biljaka. Zato su organizatori pozvali i sve koji imaju znanja i iskustva oko sadnje i uzgoja svakojakog bilja, bilo kao amateri ili im je to struka, da na sajmu budu zeleni savjetnici, no ovaj put tom pozivu nitko se nije odazvao.


-Moram reći da me s obzirom na vrijeme i situaciju oko korone nije iznenadilo što baš i nema ljudi. Žao mi je što nam se nitko nije javio za zelenog savjetnika. Ali nećemo odustati. Tako je bilo i kada smo organizirali naš sada već tradicionalni sajam rabljene odjeće. U početku i nije bio neki odaziv, a sada nam ljudi stalno zovu, pitaju kada će sajam biti i sve ih je više koji žele sudjelovati. Vjerujemo da će tako biti i sa sajmom bilja i nema veze što dolazi zima. Baš zato, treba oplemeniti zatvoreni prostor u kojem boravimo, a što je za to bolje od neke lijepe biljčice – kazala je Klarić.

Izdvojeno

04. prosinac 2020 05:38