StoryEditorOCM
Glazbamoja domovina

Prošlo je punih 30 godina od prvog prikazivanja spota: HTV emitira dokumentarni film o legendarnoj pjesmi, evo tko će sve govoriti u njemu

Piše Šibenski.hr
14. rujna 2021. - 17:48

Prošlo je punih trideset godina otkako je u središnjem Dnevniku HTV-a prvi puta emitiran spot za pjesmu "Moja domovina“ koju mnogi doživljavaju svojevrsnom "rezervnom" hrvatskom himnom.

Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 naistaknutijih pjevača tog vremena u to je vrijeme, početka rata, mnogima davala nadu da će se Hrvatska uspjeti obraniti pred napadima puno opremljenije i brojnije JNA i svih ostalih snaga koje su namjeravale u ovom dijelu Europe iscrtati neke nove zemljovide.

Upravo nas u to vrijeme vraća dokumentarni film Tonija Volarića u produkciji Data centra, "Moja domovina, 11.000 dana poslije“ koji će u srijedu, 15. ovog mjeseca, dakle točno na tridesetu obljetnicu premijere, emitirati Hrvatska televizija.

Snimateljska je ekipa potražila autore, organizatore, izvođače i sve ostale sudionike najvećeg okupljanja glazbenika tog tipa u hrvatskoj povijesti. Naravno, u filmu se na primjeren način prisjeća i svih koji više nisu među nama ili ih bar više ne možemo vidjeti.

Između ostalih, početka agresije i nekoliko dana snimanja pjesme i spota u filmu se prisjećaju Josipa Lisac, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Nikša Bratoš, Davor Gobac, Danijela Martinović, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Zorica Kondža, Hrvoje Hegedušić, Miroslav Lilić, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija, Branimir Dopuđa i mnogi drugi, a prvi će puta biti prikazane i fotografije sa snimanja spota, koje već desetljećima stoje u novinskim arhivima.

Osim toga na poseban je način prikazano koliko je pjesma značila ljudima koji ju posebno za film, izvode na tradicijskim glazbalima. Dokumentarac donosi i mnogo do sada neiznošenih pojedinosti, povratak u emociju straha i neizvjesnosti, ali i hrabrosti i velikog hrvatskog zajedništva, pa i razloga zbog kojih su pjesmu punog srca prihvatili novi naraštaji koji o ratu malo znaju.

Ekipu su, osim spomenutog scenariste i redatelja, činili: snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović, montažer Alen Horvatić, producentica Nina Bočvarov.

19. travanj 2024 11:49