StoryEditorOCM
Ostaloglasovi novinara

Izabrani najbolji sportaši Hrvatske! Pogledajte tko je ove godine dobio Trofej Sportskih novosti

Piše SN
27. prosinca 2020. - 13:27

Hrvatska je izabrala najbolje sportašice, sportaše, te momčadi odnosno sastave u godini na izmaku! Riječ je o najreprezentativnijem izboru, budući da u njemu sudjeluje stotine sportskih novinara, odnosno onih koji su najupućeniji i svakodnevno prate svaki korak sportaša, a to je ove godine bilo čak 287 kolegica i kolega iz čak 52 redakcije diljem Hrvatske.

Upravo stoga, Trofej Sportskih novosti za najbolju/najboljeg odnosno najbolje u godini, ima i osobito značenje i status u svakom sportskom domu. Tako jasno da ovakav čin onda nije mogao ni proteći, kao i svake godine, bez posebne emisije na HTV-u. Ove su godine blistali cijeli jedan sport, te jedna dama koja je pak ispisala posebno poglavlje.

U konkurenciji najboljih ekipa, slavile su uvjerljivo one koje su nam veseljem začinile konac godine koju bismo najradije zaboravili. Godinu možda da, ali njih i njihovu igru sigurno nećemo i ne želimo zaboraviti. One su Kraljice šoka, kako su se same prozvale.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija najbolja je ekipa godine prikupivši čak 231 glas! Šokirale su naciju, a sebe nagradile europskom broncom i zasluženo epitetom najboljeg ženskog sportskog sastava u 2020. Kada bi imali i nagradu za Iznenađenje godine, ta bi također pripala njima.

Momčadi glede, ostajemo u istom sportu. Rukometašice su nam uljepšale kraj godine, a njezin početak su obilježili, medaljom ovjenčali njihovi kolege, Kauboji. Hrvatska muška rukometna reprezentacija u siječnju je postala doprvak Europe. Prvo su Austriju učinili "22. hrvatskom županijom", u odnosu na atmosferu kakva je vladala dvoranama u Grazu i Beču, a ništa puno lošije nije bilo ni u Stockholmu. Konačnih čak 245 glasova refleksija je tog uspjeha.

U konkurenciji Sportašica godine, ova je godina donijela nešto što još nismo imali u minulih 69 ljeta. Prvi put je sportašicom godine proglašena neka natjecateljica iz borilačkog sporta, a za to zasluge ide Splićanki, judašici Barbari Matić. Na Grand Slamu u Budimpešti je zlato do 70 kg osvojila nakon što je svladala odreda... prvakinju svijeta, svjetsku doprvakinju, te brončanu sa zadnjeg SP koja je ujedno i europska prvakinja. Može li više? Za Barbaru je glasovalo 119 novinarki i novinara.

Konačno, sportašem godine u Hrvatskoj je postao onaj koji je nacionalnu vrstu u najznačajnijoj mjeri i doveo do finala Europskog prvenstva, te koji je po okončanju tog turnira s pravom izabran za najkorisnijeg igrača natjecanja. Dakako, Domagoj Duvnjak, vođa Kauboja iza kojeg je 150 glasova.

U godini s posebnim epidemiološkim mjerama, nismo bili u mogućnosti kao sve prijašnje godine upriličiti glamuroznu svečanost s gostima, pjevačima, plesačima..., ali i u nešto skromnijim uvjetima, zadržana je nota svečanosti. U studiju HTV-a i pod umješnim vođenjem kolege Marka Šapita, ugostili smo izbornika Nenada Šoštarića i Larissu Kalaus; kolegu im Luku Stepančića odnosno direktora muške vrste Igora Vorija, kao i judašicu Barbaru Matić i Hrvoja Lindija, glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza. Video-vezom iz Kiela se javio Domagoj Duvnjak, pišu Sportske novosti.

REZULTATI GLASOVANJA NOVINARA

Ekipa godine

1. Ženska rukometna vrsta - 231

2. ŽRK Podravka - 39

3. ŽNK Split - 12

4. HAOK Mladost - 3

5. RK Lokomotiva - 2

Momčad godine

1. Muška rukometna vrsta - 245

2. Valent i Martin Sinković - 33

3. Šime i Mihovil Fantela - 7

4. Vaterpolska vrsta - 2

Sportašica godine

1. Barbara Matić (judo) - 119

2. Petra Martić (tenis) - 77

3. Karla Prodan (judo) - 63

4. Mirela Kardašević (ronjenje) - 28

Sportaš godine

1. Domagoj Duvnjak (rukomet) - 150

2. Filip Zubčić (alpsko skijanje) - 64

3. Ivan Perišić (nogomet) - 34

4. Tonči Stipanović (jedrenje) - 18

5. Tin Srbić (gimnastika) - 16

6. Aurel Benović (gimnastika) - 4

7. Filip Ude (gimnastika) -

20. travanj 2024 11:40