StoryEditorOCM
Nogometčeka se bijeli dim

Ostanak Zlatka Dalića na klupi reprezentacije mogao bi biti formalnost, ali nije sigurno da on želi voditi momčad iduće godine

Piše Robert Matteoni/SN
20. ožujka 2020. - 08:29

Veliki poremećaj u svijetu, kao posljedica pandemije koronavirusa, bistro se prepoznaje u nogometu. Sve što je do jučer bilo uobičajeno i predvidljivo, danas je presedan i neizvjesno. Stala su nacionalna prvenstva i eurokupovi, odgođen je Euro za godinu dana. Slijedom svih događanja, a posebno odgode EP-a, reprezentativni termini su postali samo opcija spasa zaključenja klupskih natjecanja do UEFA-ina roka, 30. lipnja. Realno je da će, naprimjer, Talijani, a vrlo vjerojatno su u toj poziciji i Španjolci, zagrabiti terminima i srpanj da bi okončali najdramatičniju sezonu u povijesti, pišu Sportske novosti.

Hrvatska će u Ligi nacija startati 5./8.rujna. Do tada izbornik objektivno neće imati “pravog” posla. No, do tada je ključno odrediti tko će biti izbornik! Zlatko Dalić ima ugovor do kraja Eura 2020. Sukladno događanjima logično je da se njegov status redefinira čim prije.

Nije formalnost

Na prvi pogled mnogima se može učiniti da je to formalnost. Ovog trenutka to nije baš tako. I to ne zato što HNS ne bi imao jasnu želju nastavka suradnje, nego, naprotiv, što dvojbe, čini se, ima upravo Zlatko Dalić. Pokazuju to neodređeni mu odgovori na pitanja o nastavku izborničkog opusa. Uostalom, i dok se nije znalo za koronavirus, Dalić nije jasno naznačio ostaje li ili ide nakon Eura.

Analizirajmo zašto. Osim što je svaki izbornik ovisan o rezultatu s velikog natjecanja, onaj koji taj posao radi u Hrvatskoj ovisi i o dojmovima nastupa. Drugi faktor utjecaja je i stav izbornika. Zlatko Dalić je nakon Rusije 2018. bio hit trener i mogao je računati na vrlo unosne ponude s azijskog tržišta. No, prevladao je emotivni moment i snažan osjećaj da ne može ostaviti Hrvatsku. Očekivano. Kao što je to i postupno logično slabljenje odjeka sa SP-a.

U međuvremenu se štošta promijenilo i u svijetu nogometa. Primjerice, tržište Kine, gdje su uvedeni državni limiti investiranja, više nije baš tako izdašno kakvo je bilo do prije koju godinu. Nije ni reprezentacija Hrvatske uvjerljiva kao što je bila u Rusiji. Dalić je, i tu nema dvojbe, od jeseni 2018. propustio idealni trenutak za najlukrativniji ugovor života. Činio je to svjesno, i svjestan da će tako bogati vlakovi teško više proći. Time je potvrdio da su mu riječi o jačini osjećaja pripadnosti praćene djelima. Mnogi tako pričaju, ali nisu u praksi dosljedni.

Dalić je odradio uspješno prvi cjeloviti kvalifikacijski ciklus, uz to vrlo solidno pomladio i rekonstruirao reprezentativnu grupu. Euro u lipnju trebao je biti krunom dvoipolgodišnjeg stolovanja. Tempirana priča. Odgoda, među ostalim, mijenja tajminge i karte na stolu. Već prije Dalić je najavio realnu opciju da bi se neki stariji igrači mogli povući (Modrić, Rakitić), a nekima koji su iznad tridesete možda bude zahvaljeno da bi se otvorio prostor mlađima u kontekstu priprema za SP-a 2022. Nije tajna da su Dalićeve vizure perspektive reprezentacije, a i njegova statusa, pod najvećim utjecajem Modrićevih situacija.

Dalić je u kapetanu imao desnu ruku od prvog dana preuzimanja reprezentacije i ta se uspješna sinergija nije promijenila, štoviše učvrstila se nakon Rusije. Hrvatska s ili bez Modrića nije ista. Prilično logične tihe najave da će kapetan nakon Eura 2020. zaključiti karijeru u Vatrenima jedan su od faktora koji su Dalića, uvjerljiv je dojam, učvršćivale u nakani da iduće ljeto zaključi izborničku eru te krene u novi projekt na nekoj inozemnoj adresi. Postoje i drugi neizbježni faktori.

Među inima zamor svim pratećim obvezama i sudbinama izborničke svakodnevice u Hrvatskoj, pa prirodna želja za novim izazovima, pa normalna dvojba ima li još motiva i energije da se krene u novi i bitno teži redizajn za SP u Kataru.

Nove dvojbe

Odgoda Eura traži još 15 mjeseci odgode ili promptno razrješenje svih spomenutih dvojbi. Uz eventualno nove dvojbe. To je realna opcija da se Modrić ipak odluči povući, kao i da Rakitić prelomi odmah sada već duže iskazivane dvojbe nastavka u reprezentaciji. Dvojbe mogu izazvati i neke nove unosnije trenerske mu ponude i projekti...

Odgoda Eura mijenja i pristup HNS-a, i ritam pregovaranja s izbornikom. Šuker s Dalićem mora čim prije razbistriti ostaje li (barem) do Eura 2021 i potpisati novi ugovor. Prolongirati tu dvojbu, s obje strane, generiralo bi polemike o razlozima toga, a potaklo bi već započete predizborne kampanje i startna pozicioniranja zainteresiranih trenera. U pravilu su ta ponašanja i javna polemiziranja narušavala atmosferu reprezentacije i teretila njene ambicije. HNS i Dalić nemaju logičnog razloga zašto bi oklijevali u razrješenju pitanja nastavka suradnja. Reprezentacija je zaključila natjecateljsku sezonu i treba znati hoće li je Dalić povesti u novu sezonu ili će doći netko drugi.

19. travanj 2024 16:47