StoryEditorOCM
KošarkaSve stalo u jednu loptu

Košarkašice Šibenika poražene u dramatičnoj završnici finala Kupa Hrvatske; Šut sjajne Portorikanke za produžetak iscurio iz obruča (FOTO)

6. travnja 2019. - 22:50

Dva čuda u dva dana ipak bi bila previše! Ili, košarkašice Šibenika nisu uspjele iznenaditi favorizirani Medveščak u finalu Kupa Ružice Meglaj- Rimac. Tako su Zagrepčanke petu godinu za redom podigli trofej namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske.

Međutim, Šibenke mogu biti zadovoljne, jer su pružile veliki otpor i odvele utakmicu u triler završnicu. Još više, jer su postigle lijep uspjeh plasmanom u finale Kupa nakon šest godina. No, trofej koji su zadnji put spremile u svoje vitrine daleke 2008. godine morat će još pričekati. Ipak, drugi dio sezone daje nadu da bi se ženska košarka u Šibeniku mogla vratiti na staze stare slave.

Što se finala u Puli tiče, činilo se da će utakmica brzo otklizati na stranu favoriziranih Zagrepčanki. 'Narančaste' su imale velikih problema u napadu, pa su prvi koš (Chiabov) postigle tek nakon više od tri minute. Jasno, iskoristile su to 'medekice' i povele s (12:2). Mučila se i najbolja igračica Šibenika Portorikanka Tayra Melendez, koja je zabila tek peti šut. Međutim, kako je vrijeme odmicalo rasla je i Portorikanka, a s njome i igra ekipe trenera Stipe Bralića. Njegove cure na kraju prve četvrtine došle su do pristojnog minua (13:17), posebice uzme li se u obzir njihov loš šut (24 posto).

Druga četvrtina ponudila je još bolju igru Šibenki. Raspoloženoj Melendez priključila se i iskusna Ina Marin, pa 'narančaste" bilježe i prvo vodstvo (24:21). I taman kada su Šibenke bile u naletu, stigla ih je loša vijest. Njihov motorin Melendez već u 16. minuti zaradila je četvrtu osobnu grešku. Koliko je ta Portorikanka važna za igru Šibenika najbolje govori podatak da je već do poluvremena imala 18 koševa, uz činjenicu kako je i glavna igračica u obrani.

Posljednji put Šibenke su vodile (37:35) nakon tri pogođena slobodna bacanja Borić. Raritet je da su to bili jedini poeni Šibenika u trećoj četvrtini. Dakle, Bralićeve cure nisu 10 minuta zabile iz igre!? Jednostavno, platile su danak skraćenoj rotaciji i velikoj energetskoj potrošnji glavnih igračica dan ranije na polufinalnoj utakmici s Pulom.

Logično, iskoristile su to igračice Medveščaka i napravile seriju 16:0. Izgledalo je kako je utakmicu definitivno zatvorila trica Tadić za (58:48). Ali, probudila se Melendez i nizom ubačaja dovela Šibenik na 'pola koša' zaostatka (57:58).

Značilo je to dramatičnu završnicu u kojoj je Lucija Skorić, koja je iz Vodica došla u Zagreb, bila mirna s linije slobodnih bacanja. Imao je Šibenik napad za produžetak, stvar je u svoje ruke uzela Melendez, no njezin šut je iscurio iz obruča. Bio je to znak za slavlje 'medekica', čija junakinja je bila Vojtulek s 28 koševa i 16 skokova.

Medveščak- Šibenik 60:57 (17:13, 18:21, 14:3, 11:20)

PULA- Dom sportova 'Mate Parlov'. Gledatelja 200. Suci: Gordan Terlević, Jelena Tomić, Danijela Čanković.

Medveščak: Petrak (3), Tepeš, Nimac, Tadić (8), Skorić (7), Vojtulek (28), Todorić (10), Strize (2), Leovac, Kolovrat, Livajušić, Uzelac (2).

Šibenik: Marin (8), Vukšić (3), Mihić (6), Chiabov (6), Pavičić, Melendez (29), Borić (5), Ćaleta, Dujić, Skrozić, Barišić.

19. travanj 2024 03:26